
Special Paris
Alianţa Atlantică: manevre militare dar şi dialog cu Rusia
000_dv1993421_0.jpg

Exerciţiile „Saber Strike” sunt, arată Agenţia France Presse, printre cele mai importante, ca amploare, în Europa, de la al doilea război mondial încoace. Mesajul lor este dublu: pe de o parte ţările Europei răsăritene primesc noi asigurări că nu vor fi abandonate de Alianţa Atlantică, iar pe de altă parte Rusia este avertizată că America şi aliaţii ei dispun de forţa necesară pentru a contracara orice tentativă a Rusiei de a-şi reface sfera de influenţă în Europa.
In contextul conflictului din Ucraina ţările est europene au constatat, la graniţele lor, o creştere a frecvenţei manevrelor militare ruse. Statele Unite şi-au întărit prezenţa în flacul oriental al Alianţei Atlantice din 2014 încoace, de cînd Rusia a anexat Crimeea, mai precizează Agenţia France Presse. In mai 2017 armata americană şi-a instalat un nou cartier general în Polonia care coordonează desfăşurarea a 6000 de soldaţi americani. Polonia a semnat în acest context, în martie 2018, un contract cu State Unite în vederea achiziţionării unui sistem antirachete de tip Patriot, pentru suma de 4 miliarde 750 de milioane de euro. Iniţiativă criticată de Moscova, care afirmă că în felul acesta este încălcat un vechi tratat datînd din 1987.
Dar demonstraţiile de forţă sunt poate propice şi reluării dialogului, pentru că săptămîna trecută, la Bruxelles, reprezentanţi ai Alianţei Atlantice au stat de vorbă cu ruşii, pentru prima oară după şapte luni de tăcere. Discuţiile s-au axat pe situaţia din Ucraina, pe anexarea Crimeii şi pe tentativa de asasinare, în Anglia, a fostului spion rus Serghei Skripal.
Rusia este de fapt acuzată că duce un război „hibrid” împotriva occidentalilor şi aliaţilor lor, prin metode uneori vizibile şi alteori disimulate, inclusiv prin ingerinţe în campaniile electorale din diferite ţări.