Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă dramă a imigraţiei în Mediterana

2013-11-26t111655z_77860320_gm1e9bq1hfu01_rtrmadp_3_ethiopia-eritrea-migrants_1_0.jpg

Migranti ajungînd pe insula Lampedusa în noiembrie 2017
Migranti ajungînd pe insula Lampedusa în noiembrie 2017
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Alessandro Bianchi

Cel puţin 46 de migranţi şi-au pierdut viaţa sîmbătă 2 iunie în urma unui nou naufragiu în Mediterana. Migraţii încercau să ajungă pe insula italiană Lampedusa, situată la 160 de kilometri de coastele tunisiene.

Vasul a fost reperat în momentul cînd era pe punctul de a se scufunda. Cel puţin 68 de migranţi, unii dintre ei, originari din Coasta de Fildeş, din Mali, din Maroc şi din Camerun, au fost salvaţi. Agenţia France Presse arată că numeroşi tineri tunisieni încearcă să ajungă în Italia, în căutarea unei vieţi mai bune, pe fondul şomajului şi a lipsei de orizont din ţara lor. Această situaţie este cu atît mai dureroasă cu cît Tunisia, dintre toate ţările arabe în care a bătut vîntul revoluţiei, a înregistrat cele mai multe progrese în materie de democraţie.  

Autorităţile tunisiene depun mari eforturi pentru a supraveghea coastele şi pentru a intercepta ambarcaţiunile care efectuează traversări ilegale. Potrivit unor cifre oficiale, în cursul anului trecut au fost recenzate peste nouă mii de tentative de traversări ilegale. În primăvara anului 2011 în jur de 30 000 de tunisieni au traversat Mediterana pentru a ajunge în Italia. Apoi presiunea migratorie a mai scăzut pentru a redemara anul trecut cînd autorităţile italiene au recenzat 6150 de migraţi sosiţi din Tunisia.

De la începutul acestui an, scrie cotidianul Le Monde, tunisienii sunt cei mai numeroşi candidaţi la azil, după migranţii provenind din Eritreea. Tinerii tunisieni, mai arată Le Monde, sunt obsedaţi de ideea plecării, într-un context de proliferare a reţelelor de traficanţi. Aceştia cer cam 900 de euro pentru o traversare. În arabă, explică le Monde, verbele a pleca şi a arde se pronunţă la fel, „haraga”. Plecînd din ţara lor tinerii îşi ard actele de identitate pentru a complica eventualele proceduri de repatriere.

În primele patru luni ale acestui an Italia a expulzat 800 de tunisieni. In medie, cam 50 de tunisieni sunt repatriaţi cu avionul în fiecare lună, ceea ce nu-i descurajează pe alţi candidaţi la exil.