Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cotidianul francez La Croix: „Ameninţare asupra luptei anti-corupţie în România”

2017-01-31t220329z_1958856606_rc1e6b070e50_rtrmadp_3_romania-protests_0.jpg

Manifestatie anti-coruptie la Bucuresti pe 31 ianuarie 2017
Manifestatie anti-coruptie la Bucuresti pe 31 ianuarie 2017
Sursa imaginii: 
Credit foto: RFI/Octav Ganea via REUTERS

„Ameninţare asupra luptei anti-corupţie în România” se intitulează un articol apărut la sfîrşitul săptămînii trecute în cotidianul catolic La Croix. Trimisul special al acestei publicaţii la Bucureşti, Aline Fontaine, explică publicului francez ce se ascunde în spatele presiunilor exercitate asupra preşedintelui român Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Kövesi din fruntea Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Aline Fontaine retrasează în articol principalele momente ale luptei împotriva corupţiei din România, şi mai ales conflictul din ultimii ani dintre puterea de la Bucureşti şi instituţia care şi-a propus, în conformitate cu recomandările europene de altfel, să schimbe mentalităţie în România.

Citez din articol: „Emblemă a luptei împotriva corupţiei din 2013 încoace, Laura Kövesi a devenit inamicul partidului la putere. Anul trecut, parchetul condus de ea a trimis în faţa tribunalelor trei miniştri, cinci deputaţi şi un senator, toţi membri ai Partidului social-democrat. Concedierea ei ar aranja în mod evident afacerile majorităţii guvernamentale, distrugînd însă în acelaşi timp speranţele a numeroşi români”.

Fără echivoc, autoarea articolul consideră că la Bucureşti se întîmplă ceva grav, de natură să pună România în conflict şi cu Uniunea Europeană. Citez în continuare din articolul apărut vinerea trecută, şi ilustrat cu o imagine reprezentînd manifestanţi care protestează împotriva revocării procurorului Laura Kövesi: „Independenţa justiţiei şi progresul în materie de luptă împotriva corupţiei figurau printre condiţiile puse României ca să fie primită în Uniunea Europeană în 2007. Curtea Constituţională pare să fi uitat că România este în continuare sub supraveghere”.

În articolul ei Aline Fontaine citează şi un manifestant care spune: „Laura Kövesi simbolizează democraţia, statul de drept. Valori fără de care ne vom vedea obligaţi să ne părăsim pînă la urmă toţi ţara”.