Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul Netaniahu încearcă să-i convingă pe europeni să fie intransigenţi cu Iranul

000_qn11y_0.jpg

Benjamin Netanyahu împreuna cu Emmanuel Macron cu ocazia unei precedente vizite la Paris
Benjamin Netanyahu împreuna cu Emmanuel Macron cu ocazia unei precedente vizite la Paris
Image source: 
Credit foto: GEOFFROY VAN DER HASSELT/AFP

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se află într-un turneu european pe care l-a început luni 4 iunie la Berlin. Marţi 5 iunie el este aşteptat la Paris iar apoi se va duce la Londra. Seful guvernului israelian doreşte în primul rînd să-i convingă pe europeni să adopte o atitudine intransigentă faţă de Iran, în timp ce liderii europeni înceară să salveze acordul nuclear semnat de comunitatea internaţională cu Teheranul în 2015.

Germania, Franţa şi Marea Britanie sunt toate trei semnatarele acestui acord din 2015 pe care Benjamin Netaniahu l-a denunţat chiar de atunci şi împotriva căruia s-a opus prin toate mijloacele. El n-a putut însă trece atunci peste voinţa preşedintelui american Barack Obama, cu care de altfel a avut relaţii extrem de proaste. Acum însă preşedintele Donald Trump este pe aceeaşi lungime de undă cu Benjamin Netaniahu şi mulţi comentatori consideră că nici europenii nu vor avea multă vreme o mare marjă de manevră.

Iranul este considerat de Israel drept principalul său adversar în regiune, o veritabilă ameninţare pentru statul israelian. Oricît de mari ar fi tensiunile cu alte ţări arabe, şi Israelul a fost în război şi cu Egiptul şi cu Siria şi cu Libanul, nici o altă putere regională nu pune atîtea probleme statului Israel. Benjamin Netaniahu doreşte în primul rînd ca Iranul să nu se poată dota niciodată cu arma nucleară. In al doilea rînd autorităţile israeliene doresc ca Iranul să sisteze programul de rachete susceptibile să lovească obiective în Israel. Si în al treilea rînd, Israelul vrea să-i vadă pe iranieni cît mai repede plecaţi din Siria, deci de la graniţa cu Israelul, dar Teheranului i se cere şi să întrerupă relaţiile cu Heţbolahii libanezi, precum şi cu toate formaţiunile sau grupurile ostile Israelului în vecinătatea acestuia.

Unii experţi spun că aceste exigenţe nu pot fi îndeplinite decît, dacă, într-o bună zi, se va produce o schimbare de regim în Iran. Au oare, Israelul şi Statele Unite un plan în această privinţă? Multe lucruri rămîn secrete în acestă zonă geopolitică...

 Deocamdată nu ştim nici ceea ce la va spune Benjamin Netanyahu liderilor cu care se va întîlni, Angela Merkel, Emmanuel Macron şi Theresa May. Stim însă că aceşti trei lideri şi-ar dori ca acordul să poată fi menţinut, chiar dacă în perspectivă ar urma să fie deschis un nou dialog, pe subiecte mai largi cu Iranul. Europenii mai au şi interese economice în Iran şi se simt oarecum iritaţi de ameninţarea sancţiunilor americane care planează nu doar asupra Iranului şi ci asupra ţărilor care îndrăznesc să întreţină în continuare relaţii comerciale şi de investiţii cu iranienii.

Să mai reţinem că la Paris Benjamin Netanyahu şi Emmanuel Macron vor inaugura un sezon cultural comun franco-israelian. Cultura crează fără îndoială multe poduri între popoare şi comunităţi, iar în Franţa se află cea mai numeroasă comunitate evreiască din Europa. Franţa a fost şi ţara care, în cursul celor zece ani de negocieri cu Iranul, a impus cele mai severe condiţii pentru semnarea tratatului. Si chiar şi arma nucleară pe care o deţine Israelul a fost, la origine, furnizată de francezi. Pe acest fond de relaţii de prietenie şi colaborare extrem de strînse Israelul a avut însă şi unele reticienţe, reproşînd uneori Franţei o prea mare complezenţă faţă de lumea arabă. Totul este deci complicat şi nuanţat, iar uneori greu de captat în cuvinte cînd vine vorba de geopolitica Orientului apropiat şi mijlociu.