Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Secretarul general al preşedinţiei franceze, vizat de o anchetă pentru corupţie

kohler.jpg

Alexis Kohler, secretarul general al presedintiei franceze, vizat de o anchetà pentru coruptie
Alexis Kohler, secretarul general al presedintiei franceze, vizat de o anchetà pentru coruptie
Image source: 
REUTERS/Philippe Wojazer/File Photo

Alexis Kohler, secretarul general al Palatului Elysée (preşedinţia franceză), este vizat de o anchetă, printre altele pentru «conflict de interese», «trafic de influenţă» şi «corupţie pasivă». Plângerea a fost depusă la Parchetul naţional financiar de asociaţia anti-corupţie Anticor.

Asociaţia Anticor denunţă strânsele legături, familiale şi profesionale, întreţinute de braţul drept al preşedintelui Emmanuel Macron cu armatorul italiano-elveţian MSC, client important al şantierelor navale STX de la Saint-Nazaire. Ani la rând, armatorul a fost clientul unic al acestor şantiere şi a participat activ la discuţiile cu statul francez privind viitorul constructorului de vapoare.

Intre 2010 şi 2012, Alexis Kohler, actualul secretar general al Palatului Elysée – adică numărul doi al preşedinţiei - a reprezentat statul francez în consiliul de administraţie STX. Or, spune asociaţia Anticor, armatorul MSC a fost fondat şi este condus de verii mamei lui Alexis Kohler. Acesta din urmă chiar a fost o scurtă perioadă, între 2016 şi 2017, director financiar al lui MSC. Participant activ la campania electorală a lui Emmanuel Macron, Kohler a părăsit compania după alegeri pentru a deveni secretar general al noii preşedinţii.

Anticor bănuie însă că Alexis Kohler a intervenit ca angajat MSC într-o reuniune la ministerul de finanţe francez, în martie 2017, când se discuta vânzarea lui STX, pe atunci în faliment. Santierul naval francez a fuzionat până la urmă cu concurentul său italian Fincantieri dar MSC nu a intrat în capitalul grupului, aşa cum era iniţial prevăzut.

Alexis Kohler a declarat sitului Mediapart – la originea primelor dezvăluiri - că «şi-a informat întotdeauna ierarhia privind situaţiile de posibil conflict de interese». De partea sa, Palatul Elysée a afirmat luni că «secretarul general a luat cunoştiinţă de plângerea depusă dar că aceasta este total nefondată».

 
Secretarul general al preşedinţiei franceze, vizat de o anchetă pentru corupţie