Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Benjamin Netanyahu la Paris: lansarea unui sezon cultural franco-israelian

7789379305_benjamin-netanyahou-et-emmanuel-macron-le-16-juillet-2017-a-paris.jpg

Benjamin Netanyahu si Emmanuel Macron cu ocazia unei precedente întîlniri
Benjamin Netanyahu si Emmanuel Macron cu ocazia unei precedente întîlniri
Image source: 
credit foto: STEPHANE MAHE / POOL / AFP

După ce luni a avut convorbiri la Berlin cu cancelarul german, doamna Angela Merkel, primul ministru israelian Benjamin Netanyahu se află astăzi la Paris unde a abordat practic acelaşi subiect major, Iranul, cu preşedintele francez Emmanuel Macron. In paralel, cei doi demnitari lansează un sezon cultural franco-israelian, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la crearea statului Israel. Miercuri 6 iunie Benjamin Netanyahu este aşteptat la Londra, unde îşi continuă, după cum scrie cotidianul Le Monde, “ofensiva împotriva Iranului”.

La Berlin, Benjamin Netanyahu i-a pus în gardă pe germani în legătură cu spectrul unui nou val de refugiaţi în Europa. Mai precis, premierul israelian consideră că politica agresivă a Iranului în Orientul aproapiat şi mijlociu va duce la un război religios în Siria, între suniţi şi şiiţi. Înainte de războiul civil izbucnit în 2011, Siria număra 21 de milioane de locuitori, dintre care 70 la sută erau suniţi, ceilalţi fiind şiiţi, kurzi, druzi, creştini şi alte minorităţi.

Iranul, care după opinia lui Netaniahu a reuşit să creeze un “arc şiit în regiune”, ar încerca acum să aducă în Iran populaţii şiite din alte spaţii, Afganistan şi Pakistan. Ori, această politică de înlocuire cu şiiţi  a milioanelor de suniţi refugiaţi în străinătate din cauza războiului riscă să aibă consecinţe în Europa, prin noi valuri de refugiaţi. Prin aceste argumente premierul israelian încearcă sa-i convingă pe europeni să contracareze politica de hegemonie a Teheranului şi să izoleze Iranul pe plan internaţional. Benjamin Netanyahu ştie că argumentele legate de imigraţie sunt luate în seamnă de cancelariile occidentale, într-un context cînd partidele anti-sistem şi anti-imigraţie din Europa cîştigă teren.

Încercarea premierului israelian de a crea un front comun împotriva Iranului, asociind europenii, americanii şi Arabia Saudită, este însă primită cu reticienţe la Berlin, Paris şi Londra. Preşedintele Emmanuel Macron, subliniind mereu că securitatea Israelului este primordială, consideră însă că trebuie salvat acordul nuclear semnat cu Iranul în 2015. Pentru Paris, menţinerea acestui acord este cea mai bună garanţie împotriva proliferării nucleare în toată regiunea Orientului Mijlociu.

Cotidianul Le Monde arată că preşedintele francez şi premierul israelian, care se întîlnesc pentru a treia oară de cînd s-a instalat Emmanuel Macron la Palatul Elysée, sunt obligaţi să constate din nou că au poziţii divergente în privinţa modului în care ar trebui pacificată regiunea Orientului apropiat şi mijlociu.

Analiza lor este identică la nivelul identificării ameninţărilor, dar diferă la capitolul strategie. Sigur că Israelul are dori să extindă alianţa anti-Iran, şi mizează de fapt pe sancţiunile americane în acest sens. Mai multe societăţi franceze, precum Total, au şi anunţat că se retrag din proiecte negociate cu iranienii, de teamă că vor avea mai mult de pierdut dacă vor fi sacţionate de americani decît dacă vor investi în Iran.

Presa franceză mai semnalează în contextul acestui turneu diplomatic al premierului israelian că problema conflictului dintre Israel şi Palestinieni a trecut practic în planul doi. Preşedintele palestinian Mahmud Abbas va fi primit însă curînd de Emmanul Macron la Paris, iar pînă la sfîrşitul anului şeful statului francez va efectua o vizită în Israel şi în teritoriile palestiniene. Are Parisul un plan de pace de propus? Va relansa Macron vechiul refren: "două popoare, două state"? Rămîne de văzut. Conflictul israelo-palestinian are însă rezonanţe aproape cotidiene în Franţa unde trăieşte o importantă comunitate evreiască precum şi o şi mai mare comunitate musulmană. Recent, autorităţile franceze au aflat cu stupefacţie că în unele supermarketuri şi-au făcut apariţia indivizi care cer retragerea produselor israeliene de pe etajere.

În contextul vizitei lui Benjamin Netanyahu la Paris mai multe asociaţii pro-palestiniene au organizat manifestaţii de protest, acuzîndu-l pe premierul israelian de "crime de război". Iar trei sindicate de jurnalişti şi-au exprimat indignarea că Netanyahu este primit de Emmanuel Macron, în condiţiile în care în jur de 60 de palestinieni au fost ucişi de armata israeliană pe 14 mai, în zona barierei care separă banda Gaza de Israel.

În ce priveşte sezonul cultural franco-israelian, el începe cu o expoziţie la Paris, la Grand Palais, destinată să pună în valoare modelul israelian al tehnologilor inovante. În jur de 400 de evenimente sunt programate în ambele ţări cu ocazia trecerii a 70 de ani de la crearea statului Israel.