Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Angela Merkel: răspuns propunerilor europene formulate de Emmanuel Macron

macron-merkel-berlin-1904.jpg

Emmanuel Macron si Angela Merkel la Berlin în aprilie 2018
Emmanuel Macron si Angela Merkel la Berlin în aprilie 2018
Sursa imaginii: 
Credit foto: John MacDougall, AFP

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel ar face bine să ajungă cît mai repede la o strategie comună pentru a relansa construcţia europeană. Este ceea ce rezultă din multe analize în Franţa, mai ales în contextul în care o ţară importantă din zona euro, Italia, a intrat într-o perioadă de turbulenţe euro-sceptice. Majoritatea comentatorilor mai subliniază că numai printr-o iniţativă comună puternică franco-germană edificiul european, fisurat din toate părţile, mai poate fi salvat.

Am putea spune că preşedintele francez Emmanuel Macron aşteaptă de opt luni de zile răspunsul la un mesaj pe care i l-a adresat personal doamnei Angela Merkel şi în general germanilor. Cu opt luni în urmă, pe 27 septembrie 2017, Emmanuel Macron rostea la Sorbona un înflăcărat discurs în favoarea Europei şi le întindea mîna germanilor pentru a reconstrui împreună o Europă post-Brexit, greu încercată şi din cauza presiunii migratorii, şi din cauza crizei economice, şi din cauza numeroaselor crize de la frontierele ei.

Doamna Merkel a avut însă alte urgenţe în aceste opt luni, contestată fiind în interior şi ocupată cu formarea unei noi coaliţii guvernamentale. Si abia acum i-a răspuns în mod serios lui Emmanuel Macron, printr-un interviu publicat duminică 3 iunie în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung. Diferenţele de temperament între francezi şi germani se ilustrează din nou în contextul acestui dialog. Emmanuel Macron dă impresia că are un plan infailibil şi că aplicarea sa depinde numai de voluntarismul franco-german, de voinţa ambelor popoare de a conlucra la redresarea edificului european.

Preşedintele francez doreşte, de exemplu, un buget al zonei euro extrem de bine dotat, un Fond Monetar European activ, o apărare europeană demnă de acest nume, o politică migratorie comună, o voce unică europeană pe plan internaţional, mai multă generozitate faţă de ţările din Balcani şi din estul Europei, integrarea ţărilor din Balcani în Uniunea Europeană iar a României şi a Bulgariei în zona Shengen.

Dacă am avea un termometru cu care să măsurăm entuziasmul pe o scară de 20 de grade, am putea spune că el este maximum la Emmanuel Macron şi undeva la nivelul cinci, dacă nu chiar patru, în cazul doamnei Merkel. Cancelara germană are idei, este mai preocupată de detalii, împărtăşeşte parţial unele viziuni ale preşedintelui francez, rămîne evazivă cînd vine vorba de bugetul comun, pune condiţii drastice cînd vine vorba de funcţionarea concretă a unui Fond Monetar European. Să rezumăm totul cu o frază: Berlinul nu vrea ca Franţa să fie arhitectul noii Europe folosind în acest scop banii germanilor.

Dar Berlinul nici nu refuză mîna întinsă de Paris. De altfel Emmanuel Macron şi Angela Merkel se vor mai vedea foarte curînd cu ocazia unei reuniuni G7 în Canada, iar pe 19 iunie va avea loc un consiliu de miniştri comun franco-german. Două ocazii pentru a aprofunda o strategie comună, înainte de summit-ul european de pe 29 iunie.

Cine ştie, poate că termometrul entuziasmului va marca o creştere între timp de partea germană, măcar pînă la gradaţia 9 sau 10. Ceea ce ar însemna poate suficient combustibil pentru redemararea celor două locomotive ale construcţiei europene, Franţa şi Germania.