Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: articol despre ramificaţiile mafiei italiene în România

camorra432.jpg

Manifestatie la Napoli împotriva Camorrei
Manifestatie la Napoli împotriva Camorrei
Sursa imaginii: 
Credit foto: rfi / reuters

"Imperiul român al Camorrei", se intitulează un articol publicat de cotidianul Le Monde (cu data de 7 iunie) despre "Operaţiunea Transilvania". Este numele de cod al unei vaste anchete condusă de Direcţia de investigaţie antimafia din Napoli pe marginea reţelelor mafiote italiene din România.

Etalat pe o întreagă pagină, articolul semnat de Thomas Saintourens este ilustrat cu o fotografie care pare o scenă de film: fotograful a supris un moment al arestării, la Piteşti, pe 12 aprilie anul acesta, a italianului Nicola Inquieto, în vîrstă de 43 de ani, om de afaceri bănuit că ar aparţine mafiei napolitane. Mai precis, există bănuieli că el ar fost omul de încredere, în România, al "boss-ului" Michele Zagaria.

Le Monde explică faptul că "boss-ul" este şi el în închisoare de 7 ani, dar că Nicola Inquieto ar fi avut misiunea de a fructifica averea acestuia la Piteşti şi în Romania. Citez din Le Monde: "Înainte de a se trezi cu cătuşe la mîine pe canapeaua sa chesterfield, Nicola Inquieto era stăpîn în vila sa, un castel extrem de kitch de trei etaje, asemănătoare celor pe care la au caizii din Casa di Principe, fieful camorrist de lîngă Napoli".

Primarul adjunct al oraşului, Sorin Apostoliceanu, este citat în articol cu această frază: "La Piteşti, Nicola este investitorul imobiliar numărul unu. Oamenii au fost surprinşi de arestarea sa, dar eu mă aşteptam să se întîmple asta într-o bună zi. Despre trecutul lui Nicola circulau zvonuri, iar eu l-am surprins construind pe un teren, fără autorizaţie."

Autorul articolului povesteşte apoi întreaga epopee poliţistă care a dus în Italia la arestarea boss-ului Zagaria, cu comentarii despre modul în care de mai mulţi ani România a devenit o destinaţie privilegiată pentru mafiile italiene. Dincolo de detaliile suprinzătoare pe care le revelează, scoase parcă şi ele din scenariul unui film poliţist, articolul este un serios semnat de alarmă în legătură cu un fenomen care în nici un caz nu şi-a epuizat resursele odată cu arestarea lui Nicola Inquieto.