Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Furios pe Justin Trudeau, Donald Trump refuză comunicatul final G7

trump.jpg

Sursa imaginii: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Sfârşit haotic al summit-ului G7 din Canada. Reuniunea anuală a liderilor principalelor 7 puteri din lume s-a încheiat sâmbătă cu o lovitură de teatru din partea preşedintelui american. Donald Trump, după ce a acceptat principiul unei declaraţii comune, s-a decis în cele din urmă să nu sprijine textul pe motiv că a fost jignit de gazda canadiană, premierul Justin Trudeau.

Donald Trump şi-a impus ritmul şi agenda de-a lungul celor două zile de întrevederi în Canada în cadrul summit-ului G7. Mai întâi, liderul de la Casa albă a venit în întârziere. Apoi, a vrut să pună pe agenda discuţiilor revenirea Rusiei în acest cenaclu restrâns. In fine, după aprige negocieri, a acceptat să semneze declaraţia finală. După câteva ore şi printr-un mesaj pe Twitter trimis de la bordul avionului său, Trump a decis apoi să respingă respectivul compromis.

Supărarea liderului american a fost provocată de conferinţa de presă susţinută în încheiere de gazda reuniunii. Premierul canadian Justin Trudeau a denunţat, printre altele, "tarifele injuste, insultătoare şi inacceptabile pe care ni le impune preşedintele american. Acest lucru cere un răspuns clar şi ferm din partea noastră". Canadianul, ca dealtfel şi europenii, au anunţat aşadar măsuri de retorsiune, şi anume impunerea unor noi taxe vamale pe anumite produse americane, începând cu întâi iulie, după ce SUA au impus taxe similare pe oţelul şi aluminiumul importat din aceste state.

In urma declaraţiei lui Trudeau, într-un mesaj postat pe reţeaua Twitter, Donald Trump a anunţat că se desolidarizează de comunicatul final G7, un text pe care toţi ceilalţi 6 lideri tocmai îl lăudau. Pentru şeful Casei albe, Justin Trudeau a fost "foarte necinstit şi slab". Asta după ce cu o zi înainte spusese că relaţia bilaterală americano-canadiană nu a fost niciodată aşa de bună ca acum.

Pentru analişti, se confirmă prezicerea că summit-ul G7 din Canada, ca dealtfel şi precendtul din Italia, a fost în fapt un G6+1. Următoarea reuniune este programată vara viitoarea în "frumosul oraş Biarritz" de pe coasta Atlantică a Franţei după cum a anunţat preşedintele Emmanuel Macron.

 
Furios pe Justin Trudeau, Donald Trump refuză comunicatul final G7