Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Drepturile omului, marele absent al summit-ului de la Singapore

drepturile_omului.jpg

Donald Trump si Kim Jong-un la hotelul Capella de pe insula Sentosa din Singapore
Donald Trump si Kim Jong-un la hotelul Capella de pe insula Sentosa din Singapore
Sursa imaginii: 
Anthony Wallace/Pool via Reuters

În ciuda succesului – cel puţin mediatic – al summit-ului de la Singapore dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, apărătorii drepturilor omului reamintesc că liderul de la Phenian conduce o ţară care este în fapt «o închisoare».

Imagini suprarealiste marţi după summit-ul Trump-Kim. Mai întâi preşedintele american, care-l descrie pe interlocutorul său drept «un om care vrea să facă ce este just». Apoi, trecătorii care-i strigă lui Kim Jong-un «Te iubim»! După cum notează corespondentul RFI la Singapore, cel care până acum era descris în Occident drept «dictator» a fost probabil surprins de aceste semne de simpatie.

Un nord-coreean refugiat la Seul a ţinut să pună însă lucrurile la punct. «Nu trebuie să vă lăsaţi păcăliţi de zâmbetul lui Kim în cursul acestui show politico-diplomatic. Nord-coreenii zac în puşcării», spune Choi Jung-Hun. El spera ca Donald Trump să evoce cu omologul său nord-coreean chestiunea drepturilor omului. Preşedintele american a spus că a făcut-o fără să dea însă mai multe detalii.

Înaintea summit-ului de la Singapore, peste 300 de ONG-uri de apărare a drepturilor omului lansaseră un appel Phenianului ca să facă progrese în dosarul drepturilor omului. Într-un raport al departamentului de stat american, Coreea de Nord este acuzată că ar fi încălcat anul trecut o serie de drepturi ale omului comiţând o serie de crime: omucideri extrajudiciare, acte de tortură, represiune contra disidenţilor, şamd. Kim Jong-Un este el însuşi acuzat că ar fi ordonat executarea propriului său unchi şi cea a fratelui său vitreg, anul trecut într-un aeroport din Malaezia.

Human Rights Watch reaminteşte că unele dintre sancţiunile impuse Phenianului sunt legate de abuzurile contra drepturilor omului, nu doar de dosarul său nuclear.

 
Drepturile omului, marele absent al summit-ului de la Singapore