Donald Trump şi Kim Jong-un, foarte mulţumiţi de summit; analiştii, mai dubitativi

kim.jpg

Secretarul de stat american Mike Pompeo si John Kelly, seful de cabinet de la Casa albà, în fata unei retransmisii a conferintei de presà a lui Donald Trump si Kim Jong-un de la Singapore, 12 iunie 2018
Secretarul de stat american Mike Pompeo si John Kelly, seful de cabinet de la Casa albà, în fata unei retransmisii a conferintei de presà a lui Donald Trump si Kim Jong-un de la Singapore, 12 iunie 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jonathan Ernst

La summit-ul de marţi de la Singapore dintre americanul Donald Trump şi nord-coreeanul Kim Jong-un, cei doi lideri au semnat un document. Un acord ce este însă foarte limitat: promisiuni vagi despre denuclearizare, niciun calendar precis, nicio măsură concretă. Asta nu i-a împiedicat însă pe cei doi protagonişti să se laude, fiecare de partea sa, cu «succesul» obţinut.

Kim Jong-un, liderul nord-coreean, l-a invitat pe Donald Trump la Phenian şi a acceptat invitaţia acestuia de a merge la Casa Albă. Este informaţia numărul unu comentată de agenţia oficială nord-coreeană. În opinia acesteia, aceste invitaţii reciproce sunt «o ocazie importantă de a ameliora relaţiile bilaterale». De partea sa, Cotidianul Muncitorilor, principalul ziar de la Phenian, publică numeroase poze cu summit-ul de la Singapore. Lucru care le permite nord-coreenilor să descopere imagini inedite şi haluncinante pentru ei, cele în care se poate vedea cum «Liderul Suprem» simpatizează cu tradiţionalul lor inamic imperialist. Phenianul salută de asemenea faptul că exerciţiile militare organizate în mod regulat de Coreea de Sud cu SUA se vor suspenda pe perioada negocierilor. În fine, Coreea de Nord subliniază că Trump şi Kim s-au înţeles ca să ajungă la pace şi denuclearizare «treptat», o strategie promovată până acum şi de regim. Nu-i deci de mirare că summit-ul de la Singapore este prezentat de Phenian drept o «victorie strălucită pentru Liderul Suprem» ne spune corespondentul RFI în zonă.

Optimism mare şi din partea adversă. De cum s-a terminat summit-ul, Donald Trump s-a urcat în avionul Air Force One şi a profitat de lungul drum până acasă ca să posteze cu frenezie nişte mesaje pe Twitter care promovau acordul obţinut. Cum notează corespondenta RFI în SUA, liderul de la Casa Albă s-a autofelicitat fără reţinere. «Lumea a făcut un mare pas înapoi în faţa unei potenţiale catastrofe nucleare ! Gata cu tirurile de rachete, gata cu testele sau cu cercetarea nucleară» a scris Trump pe reţeaua de socializare. Preşedintele american a repetat apoi că s-a înţeles foarte bine cu omologul său nord-coreean, descris drept «cineva care vrea să facă lucruri mari pentru ţara sa». În fine, Trump a postat şi o înregistrare video care rezumă întâlnirea sa cu Kim Jong-un după modelul unui film de propagandă. Printre altele aflăm că «preşedintele Trump şi liderul Kim s-au regăsit ca să refacă istoria. Viitorul rămâne de scris». În mesajele sale, liderul de la Casa Albă a profitat ca să-i mustre şi pe cei care au început să-l critice la Washington, în particular presa şi democraţii care constată că există puţine lucruri concrete în acordul din 12 iunie.

Cine nu pare a fi însă mulţumit deloc de documentul semnat marţi sunt japonezii. Adepţi ai liniei dure, oficialii de la Tokio sunt îngrijoraţi de perspectiva stopării exerciţiilor militare cu americanii. Exerciţii care reuneau de mai multe ori pe an militari americani, sud-coreeni şi uneori niponi. Următorul astfel de exerciţiu de mare amploare este prevăzut pentru luna august.

Pentru moment nu se ştie începând de când va intra în vigoare decizia lui Donald Trump de a stopa aceste exerciţii. Cert este însă că ea a surprins pe multă lume, chiar in tabăra americană. Nici Pentagonul şi nici Comandamentul american din Coreea de sud nu erau la curent cu această decizie, ce implică totuşi participarea de bombardiere, submarine şi trupe la sol.

 
Donald Trump şi Kim Jong-un, foarte mulţumiţi de summit ; analiştii, mai dubitativi