Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Campionatul Mondial de fotbal, vitrina lui Vladimir Putin

mondial.jpg

Ceremonia de deschidere a Campionatului mondial de fotbal 2018 pe stadionul Lujniki din Moscova, 14 iunie 2018
Ceremonia de deschidere a Campionatului mondial de fotbal 2018 pe stadionul Lujniki din Moscova, 14 iunie 2018
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr

A început aşadar în Rusia a 21-a ediţie a Campionatului Mondial de fotbal. In preludiul meciului de deschidere Rusia-Arabia saudită, startul oficial a fost dat de preşedintele rus Vladimir Putin. A urmat apoi pe stadionul Lujniki din Moscova un scurt spectacol înainte de a lăsa loc competiţiei sportive. Până pe 15 iulie, ziua finalei, atenţia întregii lumi şi mai ales a pasionaţilor de fotbal va fi îndreptată spre unul din cele 11 oraşe ruseşti unde se derulează meciurile. Liderul de la Kremlin mizează mult pe prestigiul Campionatului mondial ca să arate lumii o altă imagine a Rusiei.

Pentru orice organizator, un astfel de eveniment precum Campionatul Mondial de fotbal, este o vitrină extraordinară. Fotbalul, sportul cel mai popular şi mai mediatizat din lume, este un vector colosal. Pe 15 iulie, între unu şi două miliarde de telespectatori vor urmări finala.

Până atunci însă Vladimir Putin are o lună la dispoziţie ca să-şi amelioreze imaginea în străinătate – şi mai ales în Occident. Mondialul îi oferă ocazia să contreze un pic presupusa rusofobie a elitelor occidentale. O lună de festivităţi fotbalistice care au demarat joi 14 iunie pe stadionul Lujniki din Moscova – 81.000 locuri - acelaşi pe care să dăduse startul, pe vremea Uniunii sovietice, Olimpiadei de vară din 1980, îi va permite lui Putin să arate ce poate ţara sa.

La ceremonia de deschidere, puţină «lume bună» cum se spune. Cert, au venit vreo 7-8 lideri din foste republici sovietice. Mai de departe au venit liderul anti-imperialist bolivian, Evo Morales dar şi Mohamed ben Salman, prinţul moştenitor al Arabiei saudite, prezent alături de Putin la meciul de deschidere Rusia-Arabia saudită. In ciuda acestei prezenţe slabe la deschidere, un singur stat occidental – Marea Britanie, din cauza scandalului Skripal – a decis să boicoteze competiţia, cel puţin în mod oficial. Preşedintele francez Emmanuel Macron, prezent déjà luna trecută la Sankt-Petersburg la un forum economic alături de Vladimir Putin, a declarat că dacă Albaştri se califică în semi-finale, vine la meci.

Până pe 15 iulie, ziua finalei, organizatorii aşteaptă aproape un milion de turişti străini la care se adaugă circa 700.000 de suporteri ruşi. Acoperă evenimentul vreo 5.000 de jurnalişti din lumea întreagă. După Jocurile olimpice din 2014 de la Soci, Mondialul de fotbal va deveni cea mai mare competiţie sportivă organizată vreodată de Rusia.

Pentru Vladimir Putin, deloc pasionat de fotbal, miza pariului acestui Mondial este mai ales una politică. Marginalizat de cancelariile occidentale după anexarea Crimeeii şi războiul din estul Ucrainei, liderul de la Kremlin are nevoie să-şi amelioreze imaginea. Reales în martie după 18 ani de putere pentru un nou mandat ce se încheie în 2024, Putin are nevoie de recunoaştere internaţională, de o imagine prestigioasă pe scena mondială. In lipsa unui trofeu sportiv – echipa naţională a Rusiei este una dintre cele mai slabe dintre toate competitoarele – preşedintele pariază totul pe buna derulare a competiţiei şi pe infrastructurile puse la dispoziţie. Astfel, stadionul Lujniki, cel inaugural, a fost refăcut complet în ultimii patru ani. «In metroul din Moscova se aude limba engleză, oraşe precum Saransk, mai cunoscute pentru coloniile penitenciare decât pentru arenele sale sportive, s-au dotat cu aeroporturi noi-nouţe» ne spune trimisul special Le Monde. «Vrem ca oaspeţii noştri să se simtă ca acasă la ei dar şi să descopere cultura noastră, istoria noastră şi să întâlnească un popor sincer şi amical» declara de curând liderul Kremlinului.

După cum nota şi ziarul Le Figaro, «Vladimir Putin nu are neapărat nevoie de acest Mondial pe plan intern. De abia a fost reales cu 76% din sufragii. Cert, 74 de procente din ruşi au o părere pozitivă despre evenimentul sportiv şi majoritatea dintre ei afirmă că acest Campionat de fotbal va permite ameliorarea prestigiului ţării lor în lume». Vladimir Putin a înţeles importane care o are acest eveniment pentru imaginea sa personală dar şi pentru cea a ţării sale.

 
Campionatul Mondial de fotbal, vitrina lui Vladimir Putin