Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fake news: vasul Aquarius din Mediterană cu migranţi la bord e sponsorizat de Soros

soros.jpg

Extrema dreaptà francezà afirmà cà miliardarul american de origine maghiarà, George Soros, ar fi în spatele vasului Aquarius cu migranti din Mediteranà
Extrema dreaptà francezà afirmà cà miliardarul american de origine maghiarà, George Soros, ar fi în spatele vasului Aquarius cu migranti din Mediteranà
Sursa imaginii: 
REUTERS/Shannon Stapleton

Vasul umanitar Aquarius la bordul căruia se află 629 de migranţi, şi-a schimbat direcţia. Din cauza condiţiilor meteo defavorabile, el navighează actualmente în largul insulei Sardinia. Insoţit de alte două vapoare italieneşti, Aquarius ar trebuie să ajungă sâmbătă în portul din Valencia, Spania fiind singura ţară europeană care a acceptat să-l primească. Intre timp, în Franţa a apărut un zvon, un «fake news», o informaţie falsă şi anume că vasul Aquarius ar fi sponsorizat de George Soros, miliardarul american de origine maghiară. Ziarul Libération a «demontat» această ştire falsă cu argumente pe care le-am verificat.

Vasul Aquarius este închiriat de ONG-ul european SOS Méditerranée, o asociaţie co-fondată de Klaus Vogel, un fost căpitan de vas german, şi de franţuzoaica Sophie Beau, responsabilă de programme sociale şi umanitare.

Asociaţia a fost creată în 2015 după terminarea operaţiunii militaro-umanitare Mare Nostrum care îi ajuta pe migranţii naufragiaţi în mare. Această operaţiune a fost înlocuită în noiembrie 2014 de Triton care nu face decât poliţie de frontieră, adică lasă vasele în dificultate fără ajutor în Mediterană. De unde deci şi apariţia lui SOS Méditerranée în iunie 2015 cu scopul de a-i salva pe naufragiaţii plecaţi adesea de pe coastele libiene spre Europa.

De un an şi jumătate, SOS Méditerranée operează cu vasul Aquarius care aparţine firmei germane Jasmund Shipping. «O zi de operaţiuni în mare costă 11.000 de euro» se poate citi pe prima pagină a sitului ONG-ului. Si de unde vin banii? SOS Méditerranée spune că 98% din resursele sale financiare provin de la donatori particulari. Avocatul francez Gilles-William Goldnadel, fondator al unei televiziuni pe net şi «clasat foarte la dreapta spectrului politic» ne spune Libération, afirma zilele trecute la radioul RMC că «unul dintre coproprietarii vasului Aquarius este Open Society, ONG-ul creat de George Soros», descris de Goldnadel drept «deliberat imigraţionist». In opinia lui Goldnadel, «Open Society testează astfel rezistenţa guvernului italian».

Situri de extremă dreaptă precum Boulevard Voltaire, Contre-info sau Résistance Républicaine, afirmă şi ele că Soros este în spatele lui Aquarius. In treacăt, Soros este descris drept «mondialist, speculator şi lobbyist imigraţionist miliardar». Să nu uităm că şi în ţara de baştină a lui George Soros, Ungaria, actualul premier Viktor Orban a adoptat o lege care criminalizează ajutoarele oferite migranţilor. Majoritatea parlamentară de la Budapesta a botezat legea «Stop Soros».

Aquarius nu-i aparţine nici lui Soros şi nici măcar ONG-ului SOS Méditerranée care nu face decât să-l închirieze. Contactată prin mail de Libération, structura filantropică a miliardarului american confirmă că nu este legată nici de Aquarius, nici de ONG. Responsabilul operaţiunilor maritime ale lui SOS Méditerranée afirmă şi el ziarului francez că nu are nimic de a face cu banii lui Soros iar dacă acesta face o donaţie, oricum el nu are cum să ştie.

«Presupusa relaţie între un miliardar liberal de 87 de ani şi un ONG care salvează oameni în mare este obiect de fantasme, ca dealtfel tot ce e legat de George Soros. Acesta a devenit ţinta favorită a aripii drepte de pe internet, a extremei drepte americane şi a identitarilor francezi. De la ei a plecat zvonul» mai notează Libération.

Există, mai spune ziarul francez, un ONG italian pe nume COSPE care este la originea unui proiect ce vizează să amelioreze tratarea chestiunii migratorii. Platforma instaurată, Open Migration este ea sprijinită de Open Society Foundations a lui George Soros. In plus, COSPE spune că a cofondat antena italiană a lui SOS Méditerranée. Dar este vorba e de o asociaţie distinctă şi mai recentă decât cea franceză. «De la asta a spune că Soros plăteşte Aquarius, e cale lungă» conchide Libération.

 
Fake news: vasul Aquarius din Mediterană cu migranţi la bord e sponsorizat de Soros