Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gata cu manevrele americano-sud-coreene

usa.jpg

Militari americani si sud-coreeni în pline discutii cu ocazia unor exercitii comune la Pohang în aprilie 2017
Militari americani si sud-coreeni în pline discutii cu ocazia unor exercitii comune la Pohang în aprilie 2017
Sursa imaginii: 
JUNG Yeon-Je/AFP

Seoul şi Washington ar urma să anunţe săptămâna aceasta suspendarea exerciţiilor lor militare comune la scară mare. O afirmă agenţia de presă sud-coreeană Yonhap citând o sursă guvernamentală. Promisiunea în acest sens fusese făcută de preşedintele Donald Trump în urma summit-ului istoric de săptămâna trecută cu omologul său nord-coreean Kim Jong-un.

Donald Trump surprinsese pe toată lumea săptămâna trecută la summit-ul de la Singapore cu Kim Jong-un anunţând sfârşitul manevrelor militare americano-sud-coreene. Nici Pentagonul, nici autorităţile de la Seoul nu fuseseră informate de această iniţiativă. Ea va deveni deci oficială în zilele următoare după ce Washington confirmase că exerciţiile vor fi suspendate pe o perioadă nelimitată. E vorba de exerciţiile de mare amploare, nu de antrenamentele militare de rutină care el vor continua.

Seful Casei albe îi promisese omologului său de la Phenian că va pune capăt acestor «jocuri de-a războiul», exerciţii care oricum în opinia lui Trump sunt «foarte scumpe». A le suspenda va permite deci realizarea unor economii importante. Ele se vor relua în cazul în care regimul din Nord nu se ţine de promisiunea de a denucleariza complet peninsula, precizează Donald Trump într-un mesaj pe Twitter.

Exerciţiile americano-sud-coreene de mare amploare sunt cele mai importante din regiune. Ele mobilizează  în fiecare an de mai bine de patru decenii circa 200.000 de soldaţi sud-coreeni şi vreo 30.000 de militari americani.

 
Gata cu manevrele americano-sud-coreene!