
Special Paris
Consultări franco-germane înaintea unui consiliu european „delicat”
nato-summit_0.jpg

Reforma zonei euro şi politica migratorie sunt cele două urgenţe. Și aceasta într-un context în care Uniunea Europeană apare divizată şi fragmentată, iar doamna Merkel sub presiunea unor forţe politice care consideră că a parcurs un drum greşit în materie de imigraţie. Șeful statului francez, care şi-a afişat ambiţii mari în privinţa relansării construcţiei europene, se vede oarecum obligat să revină cu picioarele pe pămînt, iar solul este destul de alunecos. În ce priveşte zona euro, propunerile sale nu sunt integral acceptate la Berlin.
Emmanuel Macron dorea crearea unui buget de investiţii în cadrul zonei euro de ordinul a mai multor sute de miliarde de euro. Doamna Merkel vorbeşte de cîteva zeci de miliarde de euro. Ceva mai bine primită este propunerea lui Emmanuel Macron de transformare a mecanismului european de stabilitate în Fond monetar european. Cu unele condiţii stricte însă, pe care Berlinul înţelege să le impună. În materie de uniune bancară, doamna Merkel întreţine un suspans absolut, deşi este de acord cu ideea că Franţa şi Germania trebuie să dea un exemplu de integrare avansată.
În materie de imigraţie Parisul şi Berlinul au poate cele mai multe şanse să se exprime la unison: ambele capitale cer întărirea agenţiei europene însărcinată cu paza frontierelor, Frontex, precum şi reforma dreptului la azil. Un alt dosar care va fi abordat este apărarea europeană, care nu există încă în mod concret dar nici nu poate fi imaginat fără o platformă comună franco-germană.
Cele două ţări vor colabora însă pentru fabricarea unui nou aparat militar, „un avion al viitorului”, care poate că prefigurează şi ideea de apărare europeană, în prezent prea puţin credibilă. De notat că subiectul este abordat în contextul în care preşedintele american Donald Trump ameninţă că va aloca mai puţini bani pentru Alianţa Atlantică.