Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Polonia: o reformă a justiţiei dezavuată de Bruxelles

poland-politics-government_0.jpg

Premierul plonez Mateusz Morawiecki
Premierul plonez Mateusz Morawiecki
Image source: 
Credit foto: Agencja Gazeta/Patryk Ogorzalek via REUTERS

Între Uniunea Europeană şi Polonia continuă „dialogul constructiv pentru găsirea unei soluţii” legată de reforma sistemului judiciar polonez. Este ceea ce a declarat, la Varşovia, vice-preşedintele Comisiei europene, Frans Timmermans. O frază de circumstanţă în spatele căreia se ascunde un eşec, cel puţin pentru moment: Bruxelles-ul nu reuşeşte să-şi impună punctul de vedere în faţa conservatorilor polonezi în ce priveşte independenţa justiţiei.

Demnitarul de la Bruxelles s-a întîlnit la Varşovia cu premierul Mateusz Morawiecki şi a constatat probabil că Polonia este decisă să continue pe un drum care o îndepărtează de normele europene şi chiar de Europa. Iar timpul presează pentru că pe 3 iulie urmează să intre în vigoare în Polonia o lege legată de Curtea Supremă, deja votată în Parlament şi semnată de preşedintele Andrzej Duda. Din punctul de vedere al Bruxelles-ului este clar că puterea politică ar urma să influenţeze în Polonia puterea judiciară.

Ingrijorarea Uniunii Europene a fost atît de puternică încît Bruxelles-ul a activat împotriva Poloniei o procedură inedită, aşa numitul articol 7 al Tratatului privind Uniunea Europeană, care poate duce la suspendarea dreptului de vot al unui stat membru al Uniunii Europene în sînul instituţiilor europene. Polonia ar urma să se mai explice în privinţa demersului ei pe 26 iunie, la Luxembourg, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai Uniunii Europene. Iar premierul polonez este invitat în iulie şi în faţa Parlamentului de la Strasbourg pentru a-şi explica viziunea în privinţa viitorului Europei.

Acest litigiu nu anunţă nimic bun. De fapt, suntem obligaţi să constatăm că Polonia profită de actuala slăbiciune a Uniunii Europene pentru a-şi construi un drum autoritar propriu. Si Viktor Orban, tot pe fond de slăbiciune a Europei, încearcă să construiască o coaliţie „iliberală” în jurul său. Ceva dramatic parcă s-a întîmplat cu Europa, i-a diminuat autoritatea morală şi juridică, autoritatea instituţională şi economică. In urmă cu zece ani, mai precis înainte de 2007 sau 2008, astfel de „derive” nu erau posibile. Tările din Europa de est şi centrală intrate în Uniune încercau să demonstreze că sunt „buni elevi” ai Europei.

Greu de spus cum a început să scadă această autoritate „naturală” a Europei, şi din ce cauză. Poate chestiunea imigraţiei să fie una din cauze, sau incapacitatea Europei occidentale de a genera un veritabil miracol economic în est... Cauzele sunt probabil mai multe, iar asocierea lor a fost diferită în fiecare caz de „frondă” faţă de Bruxelles. Dificil moment de navigaţie pentru acest pachebot care este Uniunea Europeană, dar mai ales pentru statul de drept în Polonia şi în alte cîteva ţări... Cotidianul Libération îl citează pe un membru al Observatorului electoral din Polonia care cere Comisiei europene să reacţioneze cît mai sever posibil, pentru a împiedica instaurarea unei dictaturi în Polonia. Este de neimaginat o Uniune europeană care să permită menţinerea în sînul său a unei ţări unde nu sunt respectate valorile democraţiei...

Bruxelles-ul se mai confruntă însă şi  cu un alt fenomen: există, în estul Europei, o veche „artă” nefastă a mimetismului. „Arta” de a adopta doar de formă democraţia dar de a o vida de fapt de conţinut are rădăcini vechi, şi în Balcani şi în Europa de răsărit. Iar lunga perioadă de dictatură comunistă a creat nişte bune baze pentru punerea în aplicare, uneori cu subtilităţi pe care Bruxelles-ul nu le captează imediat, a acestei practici: vidarea de sens a democraţiei, sau adoptarea de formă a unor legi care apoi nu sunt nici respectate şi nici aplicate.

Kafka s-a născut la Praga, să nu uităm acest lucru, iar unul dintre părinţii teatrului absurdului se numeşte Eugen Ionescu şi şi-a făcut ucenicia la Bucureşti.