Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Polemică în SUA: copii separaţi de părinţii lor migranţi

usa.jpg

Migranti din America centralà si copii lor, arestati pe 12 iunie 2018 nu departe de McAllen în Texas.
Migranti din America centralà si copii lor, arestati pe 12 iunie 2018 nu departe de McAllen în Texas.
Sursa imaginii: 
JOHN MOORE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Donald Trump, preşedintele SUA, participă marţi la o masă rotundă consacrată imigraţiei. Șeful Casei Albe cere Congresului să adopte cât mai repede o lege care să prevadă construirea unui zid la frontiera sa sudică cu Mexicul. Alte măsuri sunt preconizate de Trump, asta în contextul în care ia amploare polemica legată de politica de separare a copiilor de migranţi de părinţii lor. Casa Albă dă vina pe Congres şi spune că nu face decât să aplice legea. Imagini cu copii mici plângând şi cerând să-şi vadă părinţii au început să circule în week-end, provocând indignare inclusiv în rândul Partidului Republican.

«SUA nu vor fi o tabără de migranţi sau un centru de retenţie pentru refugiaţi. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Europa şi în alte locuri ale lumii; nu pot accepta aşa ceva în SUA, nu face parte din planurile mele» spune şeful Casei Albe.

Polemica privindu-i pe copii de migranţi separaţi de părinţii lor şi închişi în centre de retenţie în aşteptarea verdictului pentru părinţi a provocat o polemică aprigă în SUA. Jurnalişti au putut înregistra, pe ascuns, plânsetele acestor copii şi apoi au difuzat respectivele înregistrări. Soarta copiilor i-a revoltat inclusiv pe unii din tabăra republicană, precum senatoarea Susan Collins. «Separarea copiilor de părinţi încalcă valorile americane. Acest lucru este admis doar când există dovezi de maltratare a copiilor sau pentru alte motive serioase», spunea aleasa Congresului.

Noua politică americană a fost denunţată de mai toţi liderii religioşi – baptişti, catolici, mormoni – care au calificat-o drept «agresivă şi insensibilă» dar şi de o serie de 4 foste prime doamne. Michelle Obama, Hillary Clinton şi Rosalynn Carter au criticat pe faţă actuala administraţie iar Laura Bush a calificat drept «imorală şi crudă» politica administraţiei Trump. Într-un târziu a ieşit din rezervă şi Melania Trump pentru a spune că în opinia ei «ţara trebuie să respecte legea dar trebuie să fie guvernată şi cu bunele sentimente». Senatorul John McCain, fost candidat republican la preşedinţia Americii şi critic virulent al actualului preşedinte, a evocat «un afront la decenţa şi valorile ţării». Indignarea acestor personalităţi este împărtăşită de americanii de rând. Potrivit unui sondaj CNN, 67% din persoanele interogate dezaprobă separarea familiilor la frontiera mexicană.

În fapt, această politică a separării a fost instaurată după ce ministrul Justiţiei Jeff Sessions a decis să aplice din aprilie conceptul de «toleranţă zero» potrivit unei legi care, spune Trump, datează de pe vremea democraţilor. De două luni, în mod sistematic, părinţii familiilor care intră ilegal în SUA sunt urmăriţi şi încarceraţi iar copii lor puşi în centre de retenţie. Secretara de stat pentru Securitate internă, Kirstjen Nielsen, a declarat că niciun copil nu este maltratat în aceste centre. «A spune că aceşti copii sunt trataţi de o manieră inumană este fals. Părinţii care intră ilegal pe teritoriul nostru sunt prin definiţie criminali. Intrarea ilegală este o crimă, aşa cum a definit-o Congresul» spune înalta responsabilă americană.

După cum notează ziarul Le Monde, «chiar dacă administraţia Trump se apără, politica de separare a familiilor urmăreşte în mod clar un dublul obiectiv: pe de o parte să-i forţeze pe democraţii din opoziţie să facă concesii în Congres în dosarul imigraţiei şi pe de altă parte să-i descurajeze pe migranţii potenţiali. Acest ultim lucru, în opinia specialiştilor, este fără efect asupra migranţilor din America de sud unde violenţele sunt cotidiene».

 
Polemica în SUA: copii separaţi de părinţii lor migranţi