Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, imigraţie: un nou proiect de lege în dezbatere

migrants-paris_0.jpg

Migranti la Paris, în zona Stalingrad, la sfîrsitul anului 2016
Migranti la Paris, în zona Stalingrad, la sfîrsitul anului 2016
Sursa imaginii: 
Credit foto: REUTERS/Charles Platiau

În Franţa senatorii dezbat un nou proiect de lege privind imigraţia. El este intitulat „pentru o imigraţie controlată, un drept la azil efectiv şi o integrare reuşită”. Conservatorii francezi, mai precis partidul Republicanii, care deţin 145 dintre cele 348 de locuri ale Senatului, au şansa să-şi impună multe puncte de vedere în privinţa acestei legi.

În jur de 565 de amendamente sunt studiate în contextul acestei dezbateri etalată pe trei zile, care a început marţi 19 iunie. Printre măsurile pe care vrea să le impună dreapta se numără aceasta: străinii cărora li s-a refuzat dreptul la azil să fie obligaţi să părăsească teritoriul francez. Proiectul senatorial în materie de imigraţie mai prevede organizarea anuală a unei dezbateri pe tema gestiunii fluxului migratoriu. Potrivit cotidianului Le Monde, în jur de 43 000 de refugiaţi sunt primiţi anual de către Franţa.

În prelungirea acestui subiect şi a neliniştilor provocate de el, Le Monde consideră că autorităţile de la Bruxelles reflectează serios la crearea unor centre de primire, „hot spots” la frontierele Europei. Există chiar sugestii pentru instalarea unor astfel de „hot spots” în ţările din Balcani, precum Albania. Propuneri în acest sens au fost avansate de Austria şi Danemarca. Dacă la început ele au fost considerate „irealiste”, acum sunt analizate cu alţi ochi, scrie Le Monde.

Îşi va crea oare Europa un fel de Ellis Island în Mediterana, cum a procedat multă vreme America pentru a-i „filtra” pe imigranţi? Un lucru pare evident, europenii caută noi soluţii, „tranzitorii” şi „inovante” în materie de imigraţie. În prezent, în absenţa unei armonizări europene, există mari aberaţii în privinţa examinării dosarelor depuse de candidaţii la azil. Un acelaşi dosar riscă să fie examinat timp de trei ani în Italia dar să fie finalizat doar în şase săptămîni în Olanda. În Europa s-a dezvoltat un fel de azil „shopping” pe care Bruxelles-ul doreşte să-l oprească.