Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Apărarea mediului înconjurător înscrisă curînd în articolul 1 al Constituţiei franceze

nicolas-hulot-060917.jpeg

Ministrul ecologiei, Nicolas Hulot
Ministrul ecologiei, Nicolas Hulot
Image source: 
Credit foto: Ludovic Marin, AFP

În Franţa, Nicolas Hulot, ministrul Tranziţiei ecologice, a anunţat că guvernul intenţionează să înscrie în articolul 1 din Constituţie o prevedere legată de protecţia mediului înconjurător. O modalitate de a-i avertiza pe toţi francezii în legătură cu o situaţie care devine tot mai gravă, după cum arată majoritatea specialiştilor. In prezent Nicolas Hulot îl însoţeşte pe preşedintele Emmanuel Macron în regiunea Bretania, pentru o vizită de două zile dedicată printre altele şi energiei nepoluante.

Seful statului francez a anunţat, în context, instalarea a şase noi parcuri de eoliene în largul coastelor bretone, ceea ce va permite statului să economisească 15 miliarde de euro în viitorii 20 de ani prin dezvoltarea energiilor reciclabile. Preşedintele Emmanuel Macron încearcă în continuare să dea tonul în materie de ecologie, să confere Franţei un statut de ţară exemplară la acest capitol. Santierul este însă mult mai vast, iar specialiştii spun că efortul trebuie să fie general pentru a da rezultate.

Cotidianul Libération publică un articol semnat de doi experţi, Philippe J. Dubois şi Elise Rousseau, autorii a două cărţi cu titluri avînd rolul unor semnale de alarmă. „Marea amnezie ecologică”, se intitulează una dintre ele, iar al doilea titlu este formulat astfel: „Dar de ce mi-am cumpărat toate astea? Stop supraconsumului”.

Articolul lor din Libération este şi el un avertisment şi sună cam aşa: „Distrugerea naturii: o crimă împotriva umanităţii”. Cei doi specialişti îşi exprimă, la fel cum au făcut-o şi mulţi alţii, convingerea că omul este inconştient pe planetă, şi că nu îşi dă seama de ceea ce face, şi mai ales de faptul că modelul său de producţie şi de consum este sinucigaş. In prezent 12 000 de specii sunt ameninţate cu dispariţia, din diverse motive, pe primul loc fiind poluarea.

Există, în Franţa, ca şi în România, un fel de tradiţie legată de primăvară: sosirea acestui anotimp este anunţată de rîndunele. Numai că, arată cei doi ecologişti francezi, de cîţiva ani au început să dispară rîndunelele în satele Franţei. Citez din articolul lor: „Stiam că riscăm să nu mai avem într-o bună zi elefanţi. Si că ghepardul este în aceeaşi situaţie. Dar nimeni nu şi-a imaginat că într-o bună zi am putea rămîne fără rîndunele, care dispar în acelaşi timp cu albinele”.

Philippe J. Dubois şi Elise Rousseau mai avertizează că omenirea are iluzia opulenţei dar de fapt se îndreaptă spre o catastrofă alimentară. Dispariţia insectelor care asigură polenizarea va afecta producţia de fructe şi legume. Iar agricultura industrială, prin excesiva exploatare a solurilor, pregăteşte o epocă de foamete. In curînd, mai spun cei doi specialişti, planeta va trebui să suporte opt miliarde de fiinţe umane care înghit în mod inconştient toate resursele.

Citez din nou din articolul lor: „De ce mai facem atîţia copii dacă urmează să le lăsăm o planetă răvăşită şi imposibilitatea de a avea o viaţă corectă? Astăzi, cînd pe copii îi tratăm ca pe nişte regi, le facem cel mai otrăvit cadou: un mediu înconjurător devastat şi o planetă epuizată”.