Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un sârb bosniac bănuit de crime de război, arestat în Franţa

bosniac.jpg

Radomir Susnjar, bànuit de crime contra umanitàtii comise în 1992 în vremea ràzboiului din fosta Iugoslavie
Radomir Susnjar, bànuit de crime contra umanitàtii comise în 1992 în vremea ràzboiului din fosta Iugoslavie
Sursa imaginii: 
gunes.com

Jandarmii francezi de la Oficiul de combatere a crimelor contra umanităţii, genocidurilor şi crimelor de război, l-au arestat în regiunea pariziană, pe Radomir Susnjar, 62 de ani. Acesta este bănuit de masacrarea a 59 de săteni în 1992, în timpul războiului din fosta Iugoslavie.

Bosnia-Herţegoniva cere de 5 ani extrădarea lui Radomir Susnjar, suspectat că ar fi ucis în iunie 1992, nu departe de oraşul Visegrad din Bosnia, 59 de civili musulmani. În total, în aceeaşi zonă, între aprilie şi iulie 1992 fuseseră masacraţi de forţele militare şi paramilitare bosno-sârbe peste 1.500 de civili. Acţiunea se înscria pe atunci în logica de epurare etnică promovată de sârbii bosniaci în timpul războiului din fosta Iugoslavie.

Multă vreme Radomir Susnjar s-a ascuns sub un omonim ca să scape de justiţie. Făcea însă parte dintr-un cerc paramilitar botezat «Vulturii albi» al cărui şef, Milan Lukic, văr cu el, a fost condamnat de Tribunalul penal internaţional pentru fosta Iugoslavie la închisoare pe viaţă în 2012 fiind găsit vinovat de crime contra umanităţii în acelaşi masacru de la Visegrad. Lukic l-a reclamat atunci justiţiei pe Susnjar ca fiind complicele său, de unde deci urmăririle lansate contra acestuia. Interpelat prima dată în aprilie 2014 în regiunea pariziană, Susnjar fusese atunci eliberat şi pus sub control judiciar. Toate recursurile au expirat luni, ziua în care acesta a fost deci arestat. Justiţia bosniacă dispune acum de un răgaz de o săptămână ca să-l repatrieze pe suspect.

Reamintim că războiul din Bosnia a făcut în anii ’90 circa 100.000 de morţi. 

 
Un bosno-sârb bănuit de crime de război, arestat în Franţa