Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Temerile Europei legate de Erdogan

2018-06-21t150851z_1796344982_rc1bc871cd30_rtrmadp_3_turkey-election-economy_0.jpg

Turcia, afisaj electoral
Turcia, afisaj electoral
Image source: 
Credit foto: REUTERS/Goran Tomasevic/File Photo

Recep Tayyip Erdogan şi formaţiunea sa, "Partidul justiţiei şi al dezvoltării”, se află, potrivit primelor rezultate parţiale, în poziţie de cîştigători la alegerile anticipate de duminică 24 iunie. „Erdogan reprezintă o ameninţare. Imigraţia, islamismul, drepturile omului. De ce Erdogan suscită frică.” Aceste titluri figurează pe prima pagină a celui mai recent număr al revistei L’Obs, un dosar destinat să-i pună în gardă pe europeni în legătură cu „ambiţiile fără limite” ale preşedintelui turc.

La sfîrşitul lunii mai Tayyip Recep Erdogan a fost extrem de iritat cînd revista Le Point i-a dedicat un dosar cu următorul titlu pe prima pagină, peste portretul lui: „Dictatorul. Pînă unde va merge Erdogan”. La cea oră unii dintre simpatizanţii săi din Franţa au încercat chiar să oblige unele chioşcuri de ziare să nu pună în vînzare respectivul număr. Iată însă că revista L’Obs preia oarecum ştafeta şi denunţă fără menajamente practicile dictatoriale ale preşedintelui turc, modul în care îşi elimină sau neutralizează opozanţii, şi mai ales modul în care îşi şantajează aliaţii occidentali.

Citez din ce scrie L’Obs: „Spionii turci, la fel ca cei ai Mossad-ului sau ai serviciilor secrete ruse, sunt bănuiţi de amestec în acţiuni criminale în străinătate. Iar opozanţii lui Erdogan, urmăriţi chiar şi cînd se exilează în Occident, nu sunt niciodată în securitate. La Paris, adversarii săi trăiesc angoasaţi.” Marele talent al lui Erdogan este oportunismul, consideră comentatorii revistei L’Obs, care mai evocă ameninţările directe proferate de preşedintele turc la adresa europenilor.

 În orice moment Erdogan poate decide să le facă un „cadou” otrăvit europenilor, şi să le trimită sute de mii de refugiaţi sirieni, dintr-un număr de patru milioane cîţi se află pe teritoriul turc. „Acest lucru îi conferă lui Erdogan o putere imensă asupra acestei Europe din care voia să facă parte şi care i-a respins candidatura”. De unde condescendenţa cu are îl tratează liderii europeni, scrie L’Obs. Si chiar şi americanii au nevoie de Erdogan pentru a-şi menţine bazele în Turcia şi pentru a putea lupta împotriva jihadiştilor rămaşi activi în regiune.

L’Obs îşi exprimă temerea că diaspora turcă din Franţa şi din Europa în general, controlată şi încadrată de Erdogan, reprezintă o rezervă de voturi importantă pentru acesta. De unde şi concluzia că a trăi şi a lucra în Europa nu înseamnă, pentru unii migranţi, şi aderarea profundă la valorile ei.