Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Emmanuel Macron în pelerinaj la Vatican

640px-0_place_saint-pierre_-_vatican_0.jpg

Vatican, Bazilica Sfîntul Petru
Vatican, Bazilica Sfîntul Petru
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele francez Emmanuel Macron este primit la Vatican, marţi 26 iunie, de către papa Francisc, ocazie cu care vor fi abordate subiecte de mare actualitate precum schimbările climaterice, fenomeniul migratoriu sau soarta creştinilor din Orient. Vor fi probabil abordate şi subiecte de societate, precum reproducerea umană asistată medical.

Acest ultim subiect riscă să suscite poate unele opinii divergente, întrucît Biserica catolică rămîne prudentă, dacă nu chiar ostilă, cînd vine vorba de reproducere umană asistată medical. Emmanuel Macron a promis însă, încă la ora cînd era candidat la prezidenţiale, o legislaţie care să le permită tuturor femeilor să aibă copii recurgînd la respectivele tehnici medicale.

Pentru Papa Francisc preşedintele francez Emmanuel Macron a fost multă vreme un fel de personalitate ambiguă şi misterioasă, un agnostic declarat dar care la vîrsta de 12 ani a cerut să fie botezat. Papa Francisc a declarat la un moment că nu înţelege nici politica internă franceză, şi mai ales modul în care votează electoratul catolic. Mai nou, însă, Vaticanul vede cu ochi buni faptul că Emmanuel Macron a pledat pentru recunoaşterea rolului avut de catolici în societatea franceză. Intr-un discurs pronunţat pe 9 aprilie Emmanuel Macron a subliniat chiar faptul că în Franţa catolicii pot contribui la coeziunea socială.

Există studii care demonstrează că, în contextul infiltrării islamului radical în Europa, mulţi europeni îşi caută şi îşi redescoperă rădăcini identitare în dimensiunea creştină. Ceea ce Vaticanul observă cu satisfacţie. Sfîntul Părinte pledează însă pentru mai multă mizericordie în ce priveşte primirea refugiaţilor, în virtutea unor valori creştine.

In ajunul summit-ului european dedicat fenomenului migratoriu, care va avea loc la mijlocul acestei săptămîni, Emmanuel Macron îşi va expune şi viziunea sa în privinţa imigraţiei, şi pe care ar dori să o adopte întreaga Europă. Mai precis, o viziune bazată pe solidaritate, pe fermitate în privinţa frînării imigraţiei ilegale, dar fără abandonarea valorilor umaniste ale Europei.