
Special Paris
Yemen: spectrul celei mai grave catastrofe umanitare de pe planetă
2018-06-12t221240z_1045047761_rc1e4cc9cf00_rtrmadp_3_yemen-security_0.jpg

Conflictul din Yemen a izbucnit în martie 2015 şi s-a soldat pînă în prezent cu zece mii de morţi. Forţele guvernamentale, sprijinite de Arabia saudită, se înfruntă cu rebelii etniei Houthis, sprijiniţi de Iran. Asistăm de fapt la un război pe care principala putere sunită şi principala putere şiită din regiune îl practică pe un teritoriu străin. ONU consideră că în Yemen se profilează la orizont cea mai gravă criză umanitară din lume, cu milioane de persoane care suferă de foame.
In prezent europenii doresc ca să poată fi păstrat în funcţiune singurul port, Hodeida, pe unde pot fi aduse ajutoare umanitare pentru populaţie. Un atac al forţelor guvernamentale care încearcă să-i alunge pe rebeli din acest oraş compromite însă efortul umanitar internaţional. 90 la sută din hrana de care are nevoie statul Yemen vine din exterior, deci din import, iar 70 la sută dintre aceste produse intră în Yemen prin portul Hodeida de la Marea Roşie.
O altă îngrijorare a occidentalilor ţine de infiltrarea în Yemen a numeroase grupuri criminale, jihadiste şi teroriste. Ca de obicei, haosul atrage cele mai obscure forţe şi cele mai dubioase figuri.
Reuniunea la nivel de experţi organizată la Paris, şi coprezidată de Arabia saudită, este printre altele destinată şi să incite la o reglementare politică a crizei. Dar o primă urgenţă este protejarea oraşului port Hodeida, care numără 600 000 de locuitori, pentru ca el să nu devină un nou Alep sau un nou Mosul, în cazul în care luptele dintre cele două tabere încep să se eternizeze.