
Special Paris
“Binecuvîntare” papală pentru proiectele europene ale preşedintelui Macron
pape-macron-.jpg

O vizită la Vatican presupune întotdeauna respectarea anumitor coduri, inclusiv vestimentare. Timpul pe care îl acordă papa unor astfel de întrevederi este şi el un reper mediatic important. Cotidianul Le Monde precizează că Emmanuel Macron a stat de vorbă cu Papa Francisc exact 57 de minute. Deci ceva mai mult decît Barack Obama, care a avut o întrevedere cu Sfîntul Părinte de 52 de minute, mai mult decît Recep Tayyip Erdogan (50 de minute), François Hollande (45 de minute) sau Nicolas Sarkozy (44 de minute). Preşedintele Donald Trump nici nu contează în această ierarhie, pentru că papa i-a acordat o audienţă de numai 29 de minute. Le Monde evocă însă şi un record absolut, deţinut de preşedintele socialist al Franţei François Mitterrand care a avut la Vatican o întrevedere de o oră şi jumătate…
Oare au cu adevărat o semnificaţie aceste cifre? Ceva, ceva ele spun mai ales despre personalitatea celor care vin în pelerinaj la şeful bisericii catolice. În ce-l priveşte pe Emmanuel Macron, cu siguranţă că Papa a vrut să-l cunoască mai bine. Seful statului francez are mari ambiţii europene, şi probabil că în acest sens o “binecuvîntare” papală nu strică. Emmanuel Macron a declarat întotdeauna că nu este nici practicant şi nici credincios, dar a avut un contact “cultural” cu creştinismul şi în special cu catolicismul. Copil fiind a frecventat o şcoală iezuită, ori se ştie că acest ordin a avut un rol important în modernizarea bisericii catolice.
Să i se tragă de atunci lui Emmanuel Macron şi vocaţia de “modernizator” al Franţei? Mai multe ziare subliniază în comentariile lor că Emmanuel Macron a fost botezat, fapt pe care l-a cerut singur, cînd avea 12 ani. Aşa agnostic cum este, şeful statului francez consideră însă că Biserica Catolică are de jucat un rol, nu în cadrul statului ci în viaţa de zi cu zi a Franţei, pentru întărirea coeziunii sociale, de exemplu.
Fără să pună o secundă în cauză principiile laicităţii şi ale separării bisericii de stat, Emmanuel Macron se arată însă respectuos şi chiar fascinat de tradiţiile catolice şi de monumentele care sunt o expresie a acestei culturi religioase. Seful statului francez a primit de altfel la Roma o importantă distincţie religioasă, în incinta bazilicii Sfîntul Ioan din Lateran…
Trecînd acum la principalele subiecte abordate de cei doi demnitari: ele sunt legate de un obiectiv comun al Papei Francisc şi al preşedintelui Macron: salvarea edificiului european (extrem de fisurat în prezent) şi relansarea construcţiei europene. Nu este întîmplător faptul că Emmanuel Macron îl vede pe papă înaintea summit-ului european de pe 28 şi 29 iunie, unde se va discuta în special despre imigraţie şi despre zona euro.
Poate că prin această vizită la Vatican şeful statului francez încearcă să vindece şi fisurile apărute în relaţiile cu Italia, care a adoptat, după victoria la alegeri a populiştilor, o foarte clară politică anti-imigraţionistă. Macron caută poate la Vatican şi un sprijin moral (dar şi mediatic) într-un moment cînd Austria, şi ea aflată într-o postură anti-imigraţionistă, preia preşedinţia Uniunii Europene.
Acest pachebot care se numeşte Europa a început să se fisureze puternic, ba chiar să se fragmenteze, din lipsa unei viziuni comune pe tema imigraţiei. El riscă chiar şi să se scufunde dacă nu vor fi găsite repede acele soluţii care să pară juste faţă de năpăstuiţii soartei din Africa şi Asia, dar care să-i determine totuşi să rămînă mai degrabă la ei acasă decît să vină cu sutele de mii în Europa. Emmanuel Macron şi-a propus să rezolve această ecuaţie dificilă, şi probabil că puţin har divin i s-a părut binevenit în acest context.