Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dilema organizaţiilor umanitare care îşi asumă riscul de a “face jocul traficanţilor de fiinţe umane”

patrick_bar_rescue_042016_0.jpg

Aprilie 2016, migranti în dificultate pe cale de a fi salvati de nava "Aquarius"
Aprilie 2016, migranti în dificultate pe cale de a fi salvati de nava "Aquarius"
Sursa imaginii: 
Credit foto: Patrick Bar / SOS Méditerranée

Un subiect delicat care se impune în prezent de la sine pe agenda discuţiilor la summit-ul european de pe 28 şi 29 iunie este statutul organizaţiilor neguvernamentale care vin în ajutorul migranţilor. În Franţa, preşedintele Emmanuel Macron a declarat că aceste organizaţii “fac jocul traficanţilor de fiinţe umane şi reduc preţurile la traversări”.

Emmanuel Macron nu este primul demnitar european care acuză unele organizaţii umanitare că fac mai mult rău decît bine, întrucît contribuie la prosperitatea reţelelor de traficanţi. Pentru mulţi traficanţi (din Libia, de exemplu) modul de operare este următorul: ei îmbarcă un număr cît mai mare de migranţi pe vase pneumatice, le transportă pînă dincolo de limita apelor teritoriale libiene, iar apoi îi abandonează pe aceşti oameni în plină mare sugerîndu-le doar să cheme prin telefon vasele organizaţiilor umanitare.

Uneori, scrie Agenţia France Presse, traficanţii procedează chiar la detaşarea motorului ambarcaţiunii, pe care îl vor folosi la operaţiunea următoare. Un comentator al agenţiei citată constată că în felul acesta traficanţii nu mai au nevoie să investească în vase mai mari şi mai solide, capabile să reziste pe mare agitată. Ei ştiu că imigranţii aflaţi în dificultate vor fi recuperaţi, iar dacă unii se îneacă aceasta este ultima grijă a traficanţilor, cei care vor fi blamaţi în ochii opiniei publice internaţionale sunt europenii.

Autorităţile italiene încearcă deja să rupă acest lanţ vicios şi cer reglementarea condiţiilor de funcţionare a organizaţiilor neguvernamentale. Italia a încercat, de exemplu, să pună sub sechestru vase aparţinînd unor organizaţii neguvernamentale care au adus imigranţi în Sicilia. Unele dintre aceste organizaţii sunt acuzate că recurg la aceste operaţiuni din motive politice, şi că fac parte din mişcarea internaţională No Border, care doreşte abolirea tuturor frontierelor.

Dezbaterea va fi complicată în legătură cu acest subiect, care este şi o dilemă morală. Preşedintele Emmanuel Macron consideră în orice caz că este cazul să fie pusă puţină ordine în acest domeniu al intervenţiilor umanitare care prelungesc acţiunea traficanţilor.