
Special Paris
Simone Veil la Panthéon dar mai întâi la Memorialul Shoah
veil.jpg

Timp de două zile, cei care doresc se pot reculege în cripta de la Memorialul Shoah din arondismentul 4 al Parisului. Acolo sunt expuse coşciugele lui Simone Simone Veil, o supravieţuitoare a Holocaustului, şi al soţului ei, Antoine, decedat în 2013 şi care va intra alături de ea în Panthéon.
Duminică dimineaţa, cele două coşciuge exhumate recent din cimitirul Montparnasse vor traversa Sena, în cartierul latin, pentru a urca strada Soufflot care duce la Panthéon. Intreaga ceremonie va fi plină de simboluri şi referinţe, fie la construcţia europeană – Simone Veil a fost preşedinta Parlamentului european şi o promotoare îndârjită a Europei unite – fie la Shoah, la Holocaust, Simone Veil fiind şi o supravieţuitoare a lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz.
Strada Soufflot va fi de exemplu acoperită cu mochetă albastră, culoare aleasă de palatul Elysée pe motiv că «reprezintă pacea, înţelegerea între popoare şi Europa». Cortegiul va fi însoţit de melodia «Nuit et brouillard»-«Noapte şi ceaţă» a lui Jean Ferrat, melodia făcând referinţă la persecuţiile suferite de opozanţii regimului nazist şi la Shoah. Fiecare din coşciuge va fi purtat de 8 membri ai Gărzii Republicane.
Pe tot parcursul vor fi puse la dispoziţia publicului o serie de ecrane uriaşe ca să se poată urmări ceremonia. De o parte şi de alta a Panthéon-ului vor exista două tribune de câte 500 de locuri unde se vor aşeza deci o mie de invitaţi aleşi pe sprânceană. Printre ei, doi foşti preşedinţi francezi, François Hollande şi Nicolas Sarkozy, şi o mare parte a guvernului francez.
Cortegiul se va opri de trei ori între Sena şi Panthéon, trei pauze în timpul cărora vor cânta nişte corişti şi se vor difuza filme despre Europa şi despre Holocaust.
Discursul preşedintelui Emmanuel Macron va fi rostit în faţa Panthéonului, în jurul orei 11:30. Un discurs de 15 minute, urmat de un minut de reculegere şi apoi de imnul Marseieza interpretat de cântăreaţa Barbara Hendricks şi de corul armatei franceze.
In fine, cele două coşciuge ale lui Simone şi Antoine Veil vor intra apoi sub cupola Panthéonului, necropola laică dedicată «marilor oameni ai Franţei». Acoperite de drapelul Franţei, cele două coşciuge vor putea fi văzute de marele public până luni dimineaţa când vor fi coborâte în cavou doar în prezenţa familiei. Cei doi vor odihni apoi alături de Jean Moulin şi André Malraux, două figuri ale rezistenţei franceze, Jean Monnet, unul dintre fondatorii Europei unite şi René Cassin, premiu Nobel pentru Pace în 1968.