Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa alături de Simone Veil la intrarea în Panthéon

simone_veil_intra_in_pantheon_la_un_an_de_la_decesul_sau_pe_30_iunie_2017_la_varsta_de_89_de_ani.jpg

Simone Veil intra în Panthéon la un an de la decesul sau, pe 30 iunie 2017, la vârsta de 89 de ani.
Simone Veil intra în Panthéon la un an de la decesul sau, pe 30 iunie 2017, la vârsta de 89 de ani.
Sursa imaginii: 
© Ludovic Marin / pool / AFP

Personalitate a vieţii politice franceze şi europene, Simone Veil, decedată în urmă cu un an, se află de duminică în Panthéon, împreună cu soţul ei, Antoine. « Ea se va odihni aici alături de eroii care au făcut Franţa mai mare şi mai puternică », după cum s-a exprimat preşedintele Emmanuel Macron.

O ceremonie omagială a adunat în inima Parisului mii de oameni, la un an de la decesul lui Simone Veil, pe 30 iunie 2017, la vârsta de 89 de ani. Ea a fost una dintre personalităţile îndrăgite de francezi. Soţul său, Antoine, a decedat în anul 2013.

« Intrarea sa în Panthéon, necropola laică dedicată marilor oameni ai Franţei, a fost decizia tuturor francezilor », a explicat şeful statului, prezent la ceremonia desfăşurată la Panthéon.

Simone Veil a fost preşedinta Parlamentului european şi o promotoare îndârjită a Europei unite.

A fost şi o supravieţuitoare a lagărului de exterminare nazist de la Auschwitz – Birkenau. Ea a fost deportată în lagăr la vârsta de 16 ani, în 1944, printre alţi 1.500 de evrei. De altfel pe braţul stâng avea numărul de deportat la Birkenau - 78.651. « Numărul va fi gravat pe sarcofag », a anunţat preşedintele Emmanuel Macron, « în memoria celor celor peste 78.000 de evrei şi ţigani deportaţi din Franţa ».

Preşedintele a explicat că nu a dorit să treacă noi generaţii pentru ca Simone Veil să intre în Panthéon, "deoarece lupta ei, demnitatea şi speranţa ei rămân o busolă în aceste vremuri agitate".

Simone Veil se va odihni, împreună cu soţul ei, Antoine, alături de alte personalităţi : Jean Moulin şi André Malraux, două figuri ale rezistenţei franceze, Jean Monnet, unul dintre fondatorii Europei unite şi René Cassin, câştigătorul premiului Nobel pentru Pace în 1968.

“Precum lor, spune preşedintele Emmanuel Macron, Simone Veil s-a bătut contra prejudecăţilor, izolării, contra demonilor resemnării, indiferenţei, fără să cedeze vreun moment. Pentru că ştia ce este Franţa ».

În faţa Panthéon-ului, pe trotoare, oameni simpli au asistat la ceremonie. Marc este parizian şi a venit cu copiii săi pentru a asista la ceremonie. Spune că după toate atentatele din ultima perioadă, îi face bine acest moment de speranţă.

Cele două sicrie au intrat în Pantheon în timp ce cântăreaţa Barbara Hendricks şi corul armatei franceze intonau Marseilleza.