Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: Un atacator recidivist evadează din închisoare cu un elicopter

elicopterul_folosit_la_evadare_a_fost_regasit_la_aproximativ_60_de_km_de_inchisoare.jpg

Elicopterul folosit la evadare a fost regasit la aproximativ 60 de km de închisoare
Elicopterul folosit la evadare a fost regasit la aproximativ 60 de km de închisoare
Image source: 
© Geoffroy Van der Hasselt, AFP

Un bărbat încarcerat într-un centru de detenţie situat în regiunea pariziană a reuşit o evadare de-a dreptul spectaculoasă duminică. Cel puţin doi bărbaţi înarmaţi l-au scos din închisoare cu ajutorul unui elicopter. Operaţiunea s-a derulat foarte repede, a durat doar câteva minute. Nimeni nu a fost rănit şi nu au fost luaţi ostatici, potrivit administraţiei penitenciare. Doar pilotul elicopterului a fost forţat să piloteze, aparatul fiind furat ceva mai devreme.

Redoine Faïd are 46 de ani şi era încarcerat în apropiere de Paris. El a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru un atac armat ratat, în regiunea pariziană, în 2010, în urma căruia un poliţist a murit.

Deţinutul nu este însă la prima evadare. El a reuşit să fugă în 2013 dintr-o închisoare situată în nordul Franţei. Atunci el s-a folosit de patru gardieni utilizându-i drept scut uman. Ulterior, a fost condamnat la 10 de închisoare pentru prima evadare.

De data aceasta el a reuşit să fugă cu ajutorul a cel puţin doi bărbaţi înarmaţi şi a unui elicopter. Locul unde aparatul de zbor a aterizat este rezervat vizitatorilor şi nu este accesibil deţinuţilor. Este vorba de o curte, singurul loc din închisoare ce nu este echipat cu o plasă anti-aeriană.

Potrivit unei surse din poliţie, aparatul de zbor fusese furat în aceeaşi dimineaţă. Luat ostatic, pilotul ar fi fost forţat să aterizeze cu complicii lui Redoine Faid în curtea închisorii. Odată ce aparatul s-a aflat la sol, comando-ul a utilizat gaze lacrimogene, determinând astfel gardienii să se retragă, ei fiind cei care au dat de altfel alerta. Gardienii nu erau înarmaţi.

Redoine Faïd se afla în apropiere, unde fusese adus pentru a vorbi cu fratele său, aflat în vizită la el. Fratele său a fost reţinut.

Aparatul de zbor a fost găsit incendiat la aproximativ 60 de km de centrul de detenţie. Pilotul se află la spital în stare de şoc.

Închisoarea a fost deschisă în 2011, ea numără aproximativ 650 de deţinuţi şi 230 de supraveghetori. Sindicatul gardienilor atenţionase deja că nu există o plasă anti-aeriană în această curte a centrului de detenţie dar administraţia nu a luat nicio măsură.