Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


S.O.S. al naturii aflată în pericol, recepţionat de executivul francez

2012-03-29t180543z_1073281196_lm1e83t1e4u01_rtrmadp_3_science-pesticides-bees_0.jpg

Dispariţia albinelor, care asigură polenizarea, riscă să fie catastrofală pentru om.
Dispariţia albinelor, care asigură polenizarea, riscă să fie catastrofală pentru om.
Image source: 
Credit foto: rfi.fr

Biodiversitatea pe planetă "se stinge în tăcere". Este o constatare a multor specialişti, inclusiv a guvernului francez care a decis să adopte un plan pentru frînarea acestui fenomen. "Natura ne trimite un S.O.S." declară ministrul francez al tranziţiei ecologice, Nicolas Hulot, care a detaliat la Paris un set de măsuri ambiţioase destinat să atenueze un proces nefast deja aflat într-o fază avansată.

Constatările sunt dramatice şi au fost formulate în numeroase rapoarte independente. Albinele dispar, la ţară nu mai vezi păsări, insectele au devenit tot mai rare… In Europa numărul de insecte s-a redus cu 80 la sută în ultimele trei decenii. Pînă şi viermii parcă s-au evaporat în pămînt. O specie animală din trei, dintre cele 18 000 recenzate pe teritoriul Franţei, este ameninţată cu extincţia. Pe această listă se află multe mamifere: lupi, arici, lincşi, iepuri… 500 de specii vegetale sunt, deasemenea, în pericol, din cauza pesticidelor şi a urbanizării galopante şi iraţionale.

Situaţia este "catastrofală", se precizează în documentul dat publicităţii de guvernul francez, întrucît există riscul ca în deceniile următoare să dispară 40 la sută dintre speciile animale. Primul ministru francez Edouard Philippe a ales un loc simbolic, Galeria evoluţiei din incinta Muzeului de istorie naturală de la Paris, pentru a anunţa, împreună cu Nicolas Hulot şi cu alţi miniştri, un plan ambiţios de protejare a biodiversităţii. 

Pentru ca flora şi fauna să fie mai bine apărate în Franţa vor fi create în viitorii patru ani noi rezervaţii naţionale, iar altele vechi vor fi extinse. In total cam 20 de astfel de mari zone protejate sunt prevăzute în strategia executivului. O altă măsură vizează stoparea extinderilor urbane. Oraşele se întind uneori excesiv în detrimentul spaţiilor rurale. Franţa se angajează deci să fie mai atentă atunci cînd se pune problema betonării unor suprafeţe, şi va fi mai atentă şi cu artificializarea solurilor şi cu utilizarea pesticidelor.

Măsuri importante vor fi luate şi pentru limitarea utilizării materialelor plastice. Ambiţia ar fi ca pînă în 2025 toate obiectele din plastic să fie reciclate şi să nu mai fie aruncate în natură. Acest ultim obiectiv presupune implicarea tuturor eşaloanelor puterii, pînă la nivel local, precum şi o mare campanie de sensibilizare a opiniei publice. Pentru protejarea oceanelor se prevede totala suprimare a 12 produse din plastic de unică folosinţă. Ele sunt şi produsele pe care le regăsim cel mai des pe plaje sau în adîncul mărilor, cum ar fi pungile sau sticlele din plastic.

Executivul îşi reafirmă intenţia de a interzice, pînă în 2021, a glifozatului, produs chimic devenit acum un simbol al toxicităţii latente. Colectivităţile teritoriale vor trebui în curînd să publice sistematic cifrele legate de cantitatea de pesticide utilizate în zona lor.

“Omul a devenit o armă de distrugere în masă a tot ceea ce este viu”, spune Nicolas Hulot, care avea iniţial, cînd a intrat în guvern, ambiţii mult mai mari în materie de protecţie a mediului înconjurător. Dar unele lobby-uri, precum cel al pesticidelor, au fost mai puternice decît el. Nicolas Hulot ar fi vrut să introducă sisteme de control video în abatoare, dar în această privinţă a fost obligat să dea înapoi, cel puţin pentru moment. Si tot el, care pledează pentru renunţarea la unele mari proiecte de infrastructuri, a trebuit să închidă ochii şi să autorizeze o gigantică exploatare de aur în Guyana.

Nimic nu este simplu, deci, cînd vine vorba de biodiversitate şi de respectarea mediului înconjurător, interese imediate puternic finanţate şi promovate se lovesc cap în cap cu bunele intenţii şi cu  raţionalitatea unor viziuni de perspectivă.