Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump le cere (din nou) aliaţilor din NATO să-şi mărească cheltuielile militare

trump.jpg

Donald Trump la Washington, 2 iulie 2018
Donald Trump la Washington, 2 iulie 2018
Image source: 
REUTERS/Leah Millis

Donald Trump le-a scris luna trecută unor responsabili europeni aliaţi din NATO ca să le ceară să-şi atingă obiectivul de 2% din PIB consacrat bugetului Apărării. Liderul de la Casa albă s-a arătat extrem de ofensiv în aceste diverse scrisori personalizate pe care le-a publicat The New York Times.

In scrisoarea pe care le-a trimis-o la circa 10 aliaţi europeni din NATO, Donald Trump se arată nemulţumit, nerăbdător, critic. Astfel, cancelarei Angela Merkel i-a scris următoarele : «SUA continuă să finanţeze apărarea Europei ori rezultatele economice ale continentului, şi în particular ale Germaniei, sunt pozitive. Acest lucru nu-l mai putem suporta iar frustrarea nu este doar cea a Executivului ci şi a Congresului american. Va deveni tot mai greu să le explicăm cetăţenilor americani că anumite ţări nu împart cu noi cheltuielile când soldaţii noştri îşi riscă mai departe vieţile.» Potrivit cotidianului New York Times, administraţia Trump plănuieşte să-şi retragă o mare parte din cei 35.000 de soldaţi americani staţionaţi în Germania. E vorba de cel mai important contingent de militari US aflaţi în afara teritoriului naţional.

Preşedintele american nu i-a scris însă doar liderei de la Berlin. Responsabilii de la Londra au primit şi ei o misivă trimisă de la Washington. Agenţia Reuters spune că în ea americanii ameninţă că fac din Franţa principalul lor aliat dacă Londra nu-şi măreşte contribuţia militară. Marea Britanie este totuşi una din puţinele state NATO care investeşte 2% din PIB în cheltuieli militare dar Washington aşteaptă un efort suplimentar, în numele parteneriatului strategic dintre cele două state. «Trebuie să cheltuiţi mai mult decât ceilalţi aliaţi care nu au decât interese regionale» le spune în esenţă Trump britanicilor. Britanici care şi-au redus în ultimii ani cheltuielile militare în cadrul unui vast plan de austeritate.

Premierul Belgiei Charles Michel, a cărui ţară nu cheltuie nici măcar jumătate din suma pretinsă de Washington, a primit şi el o scrisoare de la Trump dar spune că «nu s-a lăsat prea mult impresionat de acest tip de curier.»

In fapt, doar 8 din cei 29 de membri NATO îşi respectă în 2018 angajamentul luat la summitul NATO din 2014. E vorba de SUA, Regatul unit, Grecia, Polonia, Estonia, Lituania, Letonia şi România. Altele au prevăzut să atingă obiectivul în 2024, Franţa de abia în 2025. Germania în schimb, principala ţintă a scrisorii lui Trump, a anunţat déjà că are difciultăţi în a-şi respecta angajamentele. In 2025 cheltuielile germane pentru apărare vor atinge de abia 1,5% din PIBul ţării.

Reamintim că summitul NATO are loc săptămâna viitoare, pe 11 şi 12 iulie, în noul sediu al Alianţei din capitala Belgiei. El se anunţă de pe acum animat, agitat şi tensionat şi nu doar din cauza acestei scrisori de punere în gardă. Donald Trump a prevăzut imediat după reuniunea de la Bruxelles să se vadă pe 16 iulie cu omologul său rus, Vladimir Putin, cel mai vehement adversar al Alianţei nord-atlantice. O organizaţie pe care însuşi Trump a descris-o în timpul campaniei drept «obsoletă» iar de curând «mai rea decât Alena», acordul de liber-schimb între SUA, Canada şi Mexic.