Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Francofonie: o catedră a lumilor francofone la Collège de France

upl764941522099568322_programme.jpg

Collège de France, 11 Place Marcelin Berthelot, 75231 Paris, în cartierul latin.
Collège de France, 11 Place Marcelin Berthelot, 75231 Paris, în cartierul latin.
Image source: 
cerdit foto: Collège de France

O celebră instituţie de învăţămînt şi de cercetare pariziană, Collège de France, va avea în curînd o catedră dedicată “lumilor francofone”. Intelectuali din toată lumea, care vorbesc franceza, vor putea fi invitaţi să predea în acest context.

Inainte de a purta numele de Collège de France, această instituţie s-a numit Collège royal (Colegiul regal), şi nu e de mirare pentru că un rege francez, Francisc întîiul, a creat-o în 1530. Specificul acestei instituţii este că oferă cursuri şi conferinţe de o mare ţinută, dar nu şi diplome. Cursurile sunt gratuite şi deschise tuturor, fără înscriere, iar a fi numit profesor la Collège de France înseamnă o recunoaştere supremă.

Alain Prochiantz, administratorul acestei instituţii, precizează, cuvinte reluate de Agenţia France Presse, că noua catedră a lumilor francofone “va fi o tribună şi un nou spaţiu de predare şi de cercetare pentru intelectuali şi oameni de ştiinţă importanţi din ţările francofone”.

Anul acesta, pe 20 martie, preşedintele Emmanuel Macron a pronunţat un discurs legat de francofonie pe care o doreşte “descentralizată”. Africa urmează să joace un rol important în acest proces de descentralizare, cu atît mai mult cu cît 800 de milioane de africani vor utiliza în următoarele decenii franceza pentru a se înţelege între ei. Tot şeful statului francez a incitat la crearea de catedre francofone în institutele de învăţămînt superior. După modelul parizian, astfel de catedre ar urma să apară curînd şi în alte oraşe franceze, precum şi în Belgia.

In acest moment se ştie cine este titulara catedrei de la Collège de France dedicată lumilor francofone: scriitoarea haitiană Yanick Lahens. Ea a primit în 2014 Premiul Femina pentru o carte intitulată "Bain de lune". Catedra va fi inaugurată pe 21 martie anul viitor, cînd se va desfăşura şi săptămîna francofoniei. O veste bună pentru cei care  sunt interesaţi de curs dar care nu pot veni la Paris: el va fi disponibil prin Internet.