Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Festivalul de la Avignon: a 72-a ediţie axată pe probleme legate de identităţile sexuale

avignon_2018_0.jpg

RFI-ul este partener oficial al Festivalului de la Avignon 2018
RFI-ul este partener oficial al Festivalului de la Avignon 2018
Image source: 
Credit foto: RFI

Între 6 şi 24 iulie se desfăşoară cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de teatru de la Avignon. În fiecare an festivalul devine şi un loc de dezbateri pe teme dintre cele mai diverse, de la cele politice la cerăle de societate. Anul acesta directorul Festivalului, Olivier Py, a desemnat ca temă pricipală chestiunea genului şi a stereotipurilor care se vehiculează în jurul genurilor, masculin şi feminin. 

Citez dintr-un interviu al lui Olivier Py, directorul festivalului, regizor şi actor, militant împotriva homofobiei, un fel de copil teribil al teatrului francez dispus întotdeauna să contrarieze, să provoace, să creeze polemici: "Genul este o chestiune de societate care devine mondială şi depăşeşte problematica discriminărilor, a celei legată de lesbiene, de homosexuali, de bisexuali, de transsexuali, sau chestiunile de transidentitate. Genul este o chestiune centrală. Ori, teatrul a abordat întotdeauna această chestiune".

S-ar putea ca ediţia de anul acesta să suscite deci mai multe polemici decît de obicei. După cum arată agenţia France Presse, programarea este foarte LGBTQ (altfel spus, axată pe problematica homosexualităţii feminine şi masculine, a bisexualilor, a transgenului şi queer – sau a altersexualităţii).

Mai multe spectacole sunt destinate să abordeze aceste teme. Un foileton teatral imaginat de David Bonée, care se doreşte o reflecţie colectivă, le va da cuvîntul, timp de 13 zile, multor persoane din categoria LGBTQ. O piesă semnată de Didier Ruiz se ocupă de transidentitate, iar iranianul Gurshad Shaheman evocă problema concetăţenilor săi care sunt împinşi la exil din cauza orientării lor sexuale. Vor mai putea fi văzute un spectacol-concert care aduce în centrul atenţiei personaje androgine, iar regizorul elveţian Milo Rau prezintă un spectacol realizat după un fapt divers, asasinarea unui homosexual la Lièges în 2012.

Spectacolul de deschidere, în Curtea de Onoare a Papilor, este semnat de tînărul regizor francez de 36 de ani Thomas Jolly cu o piesă de Seneca, "Thyestes". Tot în curtea de onoare va fi prezentată şi o piesă a unui dramaturg egiptean, Ahmed el Attar, în care este denunţată perpetuarea sistemului patriarhal în lumea arabă.

Într-un interviu acordat revistei l’Obs, Olivier Py a declarat "Festivalul de la Avignon nu are nevoie de staruri". Din punctul său de vedere festivalul are nevoie de idei şi de dezbateri, ceea ce… merită discutat.