
Special Paris
Liderul diplomaţiei americane pe teren minat la Phenian
secretarul_american_de_stat_mike_pompeo_la_phenian_coreea_de_nord_6_iulie_2018.jpg

Vizita secretarului american de stat Mike Pompeo în Coreea de Nord ar trebui să se încheie cu un prim acord privind denuclearizarea. Seful diplomaţiei americane petrece o zi şi jumătate în Coreea de Nord. Este al treilea voiaj la Phenian dar pentru prima dată când va petrece o noapte aici.
Vineri el s-a întâlnit, timp de trei ore, cu Kim Yong-chol un responsabil care a jucat un rol contral în organizarea summitului istoric din 12 iunie, între preşedintele american şi cel nord-coreean, la Singapore. Atunci, preşedintele Kim Jong-un s-a angajat să “lucreze la denuclearizarea peninsulei” fără să avanseze date concrete – nici când dar nici cum ar putea abandona programul nuclear care ameninţă Statele Unite şi aliaţii săi.
Înaintea summitului de la Singapore, Mike Pompeo declara că şeful Casei Albe acceptă o denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă. Ulterior, după o întâlnire între emisari americani şi omologi nord-coreeni, aceste cuvinte au dispărut din lexicul Departamentului american de Stat. Iar în declaraţiile din acestă săptămână, Mike Pompeo a redefinit obiectivul Statelor Unite vorbind despre o denuclearizare definitivă.
Pentru unii specialişti, schimbarea de vocabular reprezintă o reevaluare a poziţiei americane chiar dacă Departamentul de Stat a dat asigurări joi că rămâne ferm pe poziţii şi că nimic nu s-a schimbat în politica americană vis-a-vis de Coreea de Nord. Acum, în aceste ore la Phenian, Mike Pompeo va trebui să întocmească o primă listă cu situri nucleare şi de stocuri ce vor putea fi verificate, în funcţie de informaţiile existente.
Apoi, pe agenda discuţiilor se află şi subiectul rămăşiţelor a circa 200 de soldaţi americani dispăruţi în timpul războiului coreean, între 1950 şi 1953. Preşedintele Donald Trump declara recent că ele au fost trimise dar autorităţile militare nu au confirmat până în prezent oficial informaţia.
Analiştii consideră că sunt două puncte esenţiale pentru a se vedea dacă Kim Jong-un doreşte cu adevărat să negocieze şi dacă se va merge până la a fi stabiliţi termenii clari ai unei denuclearizări finale. Specialiştii atenţionează şi asupra capacităţii limitate a americanilor de a verifica cu exactitate eventuala listă ce ar urma să fie furnizată de Phenian.
Spre exemplu existenţa siturilor de îmbogăţire cu uraniu, operaţionale sau nu. Cum la fel de greu ar fi identificarea soldaţilor americani, pentru care vor trebui făcute teste ADN.
Între timp, Naţiunile Unite anunţă că un responsabil se va deplasa între 9 şi 12 iulie la Phenian, o premieră după 2011. Este vorba de secretarul general adjunct pentru chestiuni umanitare. Mai bine de 10 milioane de nord-coreeni, 40 % din populaţie, au nevoie de asistenţă umanitară, precizează ONU într-un comunicat.