Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Turcia: 18 mii de funcţionari concediaţi

zeci_de_mii_de_functionari_turci_au_fost_concediati_in_urma_puciului_ratat_din_iulie_2016_contra_presedintelui_recep_tayyip_erdogan.jpg

Zeci de mii de functionari turci au fost concediati în urma puciului ratat din iulie 2016 contra presedintelui Recep Tayyip Erdogan
Zeci de mii de functionari turci au fost concediati în urma puciului ratat din iulie 2016 contra presedintelui Recep Tayyip Erdogan
Image source: 
REUTERS/Umit Bektas

Au fost închise printr-un decret-lege 12 asociaţii, trei jurnale şi un canal de televiziune. Decretul a fost publicat duminică în jurnalul oficial turc. Forţe de ordine, dascăli şi universitari au fost de asemenea concediaţi.

 

Numărul exact este 18.632. Este vorba de 9.000 de angajaţi în poliţie, 6.000 de angajaţi în rândul forţelor armate care şi-au putut citi numele în decret.

În plus, o mie de salariaţi ai ministerului de justiţie şi 650 din el al educaţiei. Oamenii sunt acuzaţi că au întreţinut legături cu organizaţii ilegale, fără alte precizări.

La doi ani de la puciul ratat din iulie 2016, autorităţile turce încă mai găsesc în rândul birocraţilor mii de fideli ai imam-ului Fethullah Gulen, cel care a fost mereu acuzat de Recep Tayyip Erdogan că ar fi organizat tentativa de lovitură de stat. Oamenii nu au nicio cale de contestare.

Decretul este prezentat ca fiind ultimul luat sub starea de urgenţă instaurată în urma puciului ratat din iulie 2016, stare excepţională ce a tot fost prelungită ulterior.

Presa turcă scrie că regimul de excepţie va înceta odată ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan, reales pe 24 iunie, va depune jurământul pentru al doilea mandat. Ridicarea stării de urgenţă fost una din promisiunile de campanie. Regimul ar urma să fie ridicat în cel mult 10 zile de la preluarea celui de-al doilea mandat.

Si tot luni intră în vigoare un nou sistem prezidenţial, ca urmare a unei modificări constituţionale adoptate prin referendum în aprilie 2017.

Conform acestui nou sistem, ansamblul puterilor executive revin preşedintelui, care va putea promulga decrete prezidenţiale.

Potrivit ong-ului Human Rights Joint Platform, aproximativ 130.000 de oameni au fost concediaţi până în martie 2018 – 8.000 din rândul forţelor armate, 33.000 din personalul din Educaţie şi 31.000 de la Interne. O acţiune criticată vehement de opoziţie şi de organizaţii de apărare a drepturilor omului.