Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sancţiunile americane la adresa Coreei de Nord rămân în vigoare

seful_diplomatiei_americane_mike_pompeo_l-a_intalnit_pe_liderul_nord-coreean_kim_jong-un_pe_26_aprilie_2018_la_phenian.jpg

Seful diplomatiei americane, Mike Pompeo l-a întâlnit pe liderul nord-coreean Kim Jong-un pe 26 aprilie 2018 la Phenian
Seful diplomatiei americane, Mike Pompeo l-a întâlnit pe liderul nord-coreean Kim Jong-un pe 26 aprilie 2018 la Phenian
Sursa imaginii: 
© AFP

Seful diplomaţiei americane Mike Pompeo respinge acuzaţiile Coreei de Nord potrivit cărora Washington a prezentat la Phenian cereri « demne de un gangster ». Serectarul american de stat s-a aflat la Phenian timp de o zi şi jumătate pentru a discuta despre denuclearizarea peninsulei.

Mai sunt încă multe de făcut până la a se ajunge la denuclearizare, a explicat şeful diplomaţiei americane, Mike Popeo, după o reuniune la Tokyo cu omologii din Japonia şi Coreea de Sud. Dar, Mike Pompeo s-a declarat încrezător că liderul nord-coreean Kim Jong-un se va ţine de promisiunea că va abandona programul nuclear.

Pe 12 iunie, la Singapore, în cadrul summitului istoric , Kim Jong-un promitea că va lucra la denuclearizarea peninsulei coreene, fără a defini modalităţile ori calendarul. În acelaşi timp, preşedintele american Donald Trump oferea “garanţii de securitate” şi sfârşitul manevrelor militare americano- sud-coreene.

Seful diplomaţiei americane notase iniţial « un progres » pe aproape toate chestiunile centrale, în timpul petrecut de această dată la Phenian în timp ce Coreea ce Nord acuza sâmbătă Statele Unite că a prezentat cereri “demne de un gangster” în materie de denuclearizare.

“Discuţiile ne-au adus într-o situaţie periculoasă care ar putea diminua dorinţa nord-coreeană de a ajunge la denuclearizare, o dorinţă ce a fost fermă şi solidă. Între Coreea de Nord şi Statele Unite este nevoie de încredere”, a explicat purtătorul de cuvânt al ministerului nord-coreean de Externe.

Înainte de a se deplasa în Coreea de Nord, Mike Pompeo declara că doreşte anumite precizări cu privire la angajamentele luate în cadrul summitului între Donald Trump şi Kim Jong-un. Mai exact o primă listă cu siturile nucleare şi un inventar al lor. Documente ale serviciilor secrete americane sugerează că Phenian nu are intenţia să renunţe complet la programul nuclear.

Între timp, sancţiunile americane la adresa Coreei de Nord vor rămâne în vigoare până când va avea loc « denuclearizarea completă şi verificabilă » a precizat Mike Pompeo.