Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Thailanda: 8 din 13 scoşi din grotă

copiii_aflati_in_grota_au_transmis_luni_o_scrisoare_comuna_parintilor_in_care_le_cere_sa_nu_se_ingrijoreze_pentru_ei_sunt_obositi_dar_nevatamati.jpg

Copiii aflaţi în grotă au transmis luni o scrisoare comună părinţilor în care le cere să nu se îngrijoreze pentru ei, sunt obosiţi dar nevătămaţi.
Copiii aflaţi în grotă au transmis luni o scrisoare comună părinţilor în care le cere să nu se îngrijoreze pentru ei, sunt obosiţi dar nevătămaţi.
Image source: 
REUTERS/Soe Zeya Tun

Patru copii au fost aduşi la suprafaţă luni, un total de 8 copii salvaţi dintr-un total de 13 persoane blocate de 17 zile în grota din Thuam Luang, în nordul Thailandei. Duminică au fost salvaţi alţi 4 copii, ei sunt în afara oricărui pericol, după cum au anunţat autorităţile.

 

În Thailanda, au continuat luni operaţiunile de extragere a copiiilor blocaţi în grota inundată din Thuam Luang, în nordul ţării. 12 copiii şi antrenorul lor de fotbal au rămas blocaţi aici pe 23 iunie. Au trecut aşadar 17 zile. Patru copii au fost scoşi vii duminică iar luni s-a reuşit evacuarea a încă 4  copii.

Scufundători thailandezi şi străini sunt cei care încearcă să aducă la suprafaţă această echipă de fotbal formată din copii cu vârste între 11 şi 16 ani precum şi pe antrenorul lor, un tânăr în vârstă de 25 de ani. Copiii sunt blocaţi la 800 de metri sub pământ.

După mai multe exerciţii sportive ei explorau vastul complex subteran din care face parte această peşteră , lung de aproximativ 10 km, când au început puternice ploi iar tunelurile au fost inundate. În acest moment în Asia este sezonul ploios şi cad importante precipitaţii din punct de vedere cantitativ.

La începutul operaţiunii de salvare, un scufundător avea nevoie de 11 ore pentru un drum dus-întors până şi de la copii. Acum, opraţiunea s-a ascurtat cu 2 ore. Sase ore la dus şi cinci la întors, datorită curenţilor de apă.

Autorităţile au încercat să foreze terenul dar trei persoane au fost rănite. Operaţiunea a fost sistată la o profunzime de 400 de metri în condiţiile în care copiii se regăsesc la 800 de metri sub pământ.

Primii patru copii salvaţi, cei de duminică, au fost ţinuţi departe de părinţii lor pentru a nu fi contaminaţi, ţinând cont de faptul că erau foarte slăbiţi. Ei se află în stare bună după cum anunţă autorităţile. Medicii permit familiilor să îşi vadă copiii dar doar după un geam de protecţie. Primul copil scos la suprafaţă are 13 ani. Părinţii au stat cu echipele de salvare la ieşirea din grotă în toată acestă perioadă. Fiecare speră să îşi vadă micuţii în viaţă.

Pentru a ieşi din subteran copilaşii traversează, împreună cu scufundători,  o porţiune inundată. Ei folosesc butelii cu oxigen.

13 scufundători străini şi cinci membri ai forţelor speciale thailandeze ajută copiii să traverseze un pasaj extrem de îngust, un spaţiu în care un scufundător thailandez şi-a pierdut viaţa vineri. Acesta transporta materiale de ajutor şi articole de primă necesitate pentru copii.

Aceeaşi echipă multinaţională a participat la acţiunea de salvare de luni şi a reuşit să aducă la suprafaţă alţi patru copii. De altfel este o cursă contra cronometru iar cea mai mare problemă o reprezintă ploile puternice. Grota poate fi inundată în orice moment motiv pentru care utilaje speciale evacuează apa în permanenţă. Autorităţile se aşteaptă ca operaţiunea de salvare să dureze trei sau patru zile.

Grota este binecunoscută speologilor francezi. Cei care au cartografiat spaţiul, în urmă cu 30 de ani sunt specialişti francezi.

Bernard Tourte este preşedintele Spéléo Secours français – Salvatorii Speologi francezi:

"Suntem optimişti, dar stăm cu degetele încrucişate pentru că există mai multe riscuri. Fiecare zi care trece este importantă şi pentru copii dar şi pentru fiecare salvator. Oboseala se adună de toate părţile. La faţa locului există pregătite mai multe echipe de intervenţie şi asta este foarte bine. Noi francezii le-am propus ajutorul de la începutul operaţiunii. Putem să intervenim în orice moment pentru a asigura o continuitate susţinută".