Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron în Congres: «Ştiu ca nu voi reuşi totul»

presedintele_emmanuel_macron_in_congresul_frantei_9_iulie_2018_versailles.jpg

Presedintele Emmanuel Macron în Congresul Frantei, 9 iulie 2018, Versailles
Presedintele Emmanuel Macron în Congresul Frantei, 9 iulie 2018, Versailles
Image source: 
Ludovic MARIN / AFP

Preşedintele Emmanuel Macron a susţinut discursul său anual de politică generală în faţa a 900 de parlamentari reuniţi la palatul Versailles. Franţa are 577 de deputaţi şi 348 de senatori. Primul său discurs aici a avut loc în iulie 2017. 

Congresul se reuneşte excepţional: pentru a vota o eventuală reviziuire a Constituţiei, pentru a autoriza aderarea unui stat la UE ori pentru a asculta declaraţia preşedintelui. Congresul se reuneşte în afara Parisului, la Palatul Versailles.  În ultimii 60 de ani, Congresul s-a reunit de 20 de ori, de 16 ori pentru a reviziui Constituţia şi de patru ori pentru a asculta declaraţia preşedintelui republicii.

De această dată, Emmanuel Macron a anunţat că un plan anti-sărăcie va fi prezentat în septembrie el urmând să intre în vigoare din 2019. "Planul va fi întocmit cu ansamblul actorilor pentru ca cei mai fragili să fie real ajutaţi", a explicat preşedintele Emmanuel Macron. "Nu se doreşte o politică de redistribuire ci una în care se va investi în oameni", a mai menţionat liderul de la Palatul Elysée. Iniţial, planul urma să fie anunţat pe 10 iulie dar amânat, ceea ce a atras nemulţumirea multor asociaţii.

Într-un sondaj realizat la finele lunii iunie şi la care au răspuns o mie de persoane, se arată că şeful statului nu a reuşit să convingă francezii de politica sa economică şi socială. Peste 50% dintre francezi cred în prezent că trebuie îmbunătăţită protecţia salariaţilor.

Emmanuel Macron: “O politică pentru societăţi nu este o politică pentru bogaţi. Este o politică pentru întreaga naţiune. Una pentru crearea locurilor de muncă. Trebuie revăzute punctele sensibile ale modelului economic. Francezii trebuie să reuşească să câştige partea lor din capitalul societăţilor franceze şi să se asocieze la capitalul societăţilor în care sunt salariaţi. Nu iubesc privilegiile. Dar crearea bogăţiei, prosperitatea unei naţiuni este soclul oricărui proiect. Dacă vrem să mâncăm cu toţii dintr-un tort, condiţia este să avem tortul. Iar cei care construiesc acest tort sunt societăţile, muncitorii, acţionarii, liderii, producătorii”.  

Preşedintele Emmanuel Macron a precizat că se va întâlni cu principalele organizaţii patronale şi sindicale pe 17 iulie, după luni întregi de greve. O întâlnire care, spune preşedintele, ar trebui să pună bazele unui nou contract social. De partea lor, sindicatele şi patronatele se vor întâlni miercuri pentru a arăta executivului că pot lucra împreună asupra unei liste de priorităţi comune, înainte de întâlnirea cu şeful statului.

În acelaşi discurs, Emmanuel Macron a subliniat că « adevărata frontieră » în Europa este cea care separă « progresiştii » de « naţionalişti ». De altfel, crede că adevărata confruntare va fi între aceştia, la alegerile europene din 2019.

Preşedintele Franţei se bucura anul trecut de încrederea a 44 %  dintre francezi, o scădere între timp de 10 puncte.

Francezii se încred în primarii lor, dar în schimb nu mai au încredere în Uniunea Europeană, o scădere cu 5 puncte procentuale dar nici în marile societăţi, o scădere cu 4%.

66% dintre cei chestionaţi – majoritatea fiind de dreapta ori simpatizanţi de extremă dreaptă, sunt de părere că sunt prea mulţi străini în Franţa şi că, de manieră generală, migranţii nu fac eforturi pentru a se integra aici.

Tensiunile internaţionale actuale au instalat o oarecare grijă în rândul francezilor. În urmă cu un an, 48% estimau că mondializarea reprezintă o ameninţare pentru Franţa. Nivelul a ajuns acum la 51%. Chiar şi mai mulţi, aproape 60%, în creştere cu 6%  faţă de anul trecut, cred că  « Franţa trebuie să se protejeze mult mai mult ».

Sincer, preşedintele a recunoscut că nu va putea face chiar tot dar că are obligaţia să ţintească în continuare cât mai sus:

 « Nu am uitat nimic. Temeri. Revolte. Ele nu dispar într-o zi cum nu au dispărut într-un an. Dar de aceea sunt aici în faţa dumneavoastră şi din acest motiv am insistat să se vedem anual. Vreau să vă fac o mărturisire. Stiu că nu pot să fac totul. Stiu că nu voi reuşi totul. Dar obligaţia mea este să nu renunţ niciodată şi să nu slăbesc lupta vreun moment. Pentru Franţa şi pentru misiunea ei, preşedintele are obligaţia de a ţinti mereu cât mai sus şi nu am deloc intenţia să cobor ştacheta”.

O altă reformă va fi cea a pensiilor, pentru a crea un sistem unic:

“Din 2019 va fi revizuit regimul pensionărilor pentru a proteja mai bine pe cei care au făcut carieră de-a lungul vieţii. De multe ori cariera femeilor este nedreptăţită de sistem. Zvonul că am vrea să eliminăm pensiile de urmaş este unul răuvoitor. Vă spun sincer: nimic nu se va schimba pentru pensionari, nimic. Si asta dintr-un motiv simplu: niciodată nu am dorit să facem vreo economie în rândul pensionarilor sau a celor care vor urma să se pensioneze. Dar, dorim să facem un sistem echitabil, unic, transparent, un sistem care va înlocui progresiv multitudinea regimurilor existente”.

Săptămâna aceasta va începe discutarea, într-o primă lectură, a proiectului de ajustare a Constituţiei. Iar preşedintele doreşte să ceară să rămână, după ce pronunţă acest discurs anual în faţa parlamentarilor reuniţi, cu ei pentru a le putea răspunde la întrebări. În prezenta legea îl obligă pe preşedinte să părăsească parlamentarii imediat după discurs.