Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Văduva disidentului Liu Xiaobo a părăsit China

liu_xia_vaduva_disidentului_chinez_liu_xiaobo_iunie_2009.jpg

Liu Xia, vaduva disidentului chinez Liu Xiaobo (iunie 2009)
Liu Xia, vaduva disidentului chinez Liu Xiaobo (iunie 2009)
Image source: 
REUTERS/David Gray/File Photo

Văduva disidentului chinez Liu Xiaobo a părăsit China şi a ajuns marţi seara în Germania. Jurnalişti şi diverse personalităţi au aşteptat-o pe Liu Xia la aeroport:  scriitorul chinez în exil Liao Yiwu şi laureata premiului Nobel pentru Literatură în 2009, Herta Müller. Poeta nu a fost niciodată condamnată dintr-un motiv anume dar a fost ţinută ca o prizonieră în propria locuinţă în ultimii 8 ani. Liu Xia, în vârstă de 57 de ani, şi-a pierdut libertatea de mişcare după ce soţul ei a obţinut premiului Nobel pentru Pace, în 2010.  

Liu Xiaobo, o figură marcantă a manifestaţiilor din Tiananmen, a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru  « subminarea puterii de stat » dupa ce a semnat, alaturi de alţi disidenţi chinezi, un document prin care cerea liberalizarea politică a Chinei, garantarea respectării drepturilor omului, alegeri deschise şi libertate de exprimare.

Un an mai târziu, Liu Xiaobo era recompensat cu Nobelul pentru pace. Regimul comunist a respins însă apelurile statelor occidentale de a-l elibera, chiar şi ulterior, în 2017 cand a fost diagnosticat cu cancer. Spitalizat, împiedicat să se trateze în străinătate, Liu Xiaobo a devenit primul laureat Nobel pentru pace care a murit în detenţie, din 1930 încoace. 

Liu Xia îşi recâştigă libertatea la aproape fix un an de la decesul soţului, pe 13 iulie 2017. Luni, domiciliul văduvei era încă sub supravegherea mai multor gardieni.

Beijing a confirmat plecarea ei precizând că va urma un tratament medical în Germania. Apropiaţii săi se tem că suferă de o gravă depresie.

Liu Xia s-a aflat sub o strictă supraveghere în ultimii 8 ani chiar dacă autorităţile chineze au dat asigurări că este liberă să se mişte. Jurnalişti şi diplomaţi străini au încercat în zadar să se apropie de locuinţa ei.  

France Presse scrie că în urmă cu o săptămână doamna Liu a reuşit să obţină un paşaport. Plecarea ei intervine la o zi după ce cancelara Germaniei s-a întâlnit la Berlin cu premierul Chinei. Cancelara a evocat de mai multe ori problema respectării drepturilor omului în China şi a discutat cazul doamnei Liu cu ocazia unei vizite la Beijing, în luna mai, când a întâlnit soţiile unor avocaţi încarceraţi. Un apropiat al văduvei a menţionat că Angela Merkel s-a aflat în permanent contact cu Liu Xia.   

De altfel, în 2009,  cancelarul german Angela Merkel a condamnat imediat decizia responsabililor chinezi de a-l încarcera pe Liu Xiaobo.

Un diplomat occidental este de părere că este o chestiune de imagine pentru China, într-un moment în care s-a angajat într-un război comercial cu Statele Unite, dar nu ar trebui să credem vreun moment că situaţia drepturilor omului se ameliorează, ci din contră, se degradează.