Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Expoziţie la Arles: Robert Frank – artistul care a revoluţionat fotografia

432-img081_robert-frank.jpg

Robert Frank
Robert Frank
Image source: 
credit foto: rfi / Steidl Book © 2004

Festivalul de fotografie de la Arles propune anul acesta o emoţionantă călătorie în universul unui mare artist, Robert Frank, omul care a revoluţionat arta fotografică în anii 50. Expoziţia cuprinde o parte din tirajele originale realizate de Robert Frank în cursul unei lungi călătorii cu autobuzul efectuată în Statele Unite, fotografii care au fost publicate apoi într-un album devenit o referinţă universală a fotografiei, Americanii.

Despre Robert Frank, născut în Elveţia în 1924 şi expatriat în Statele Unite în 1947, se spune că i-a influienţat pe toţi artiştii fotografi care au lucrat, inventat, creat după el. Robert Frank este deci, prin ceea ce a captat şi a transmis, un fel de manual al artei fotografice, un reper imposibil de ocolit, un punct de plecare faţă de care trebuie în mod obligatoriu să te raportezi.

In 1955 Robert Frank s-a dus să descopere America profundă şi timp de un an a făcut 23 000 de fotografii. El a suprins o Americă reală, provincială, cu oameni obosiţi sau neliniştiţi, uneori naivi şi alteori cinici. Artistul s-a strecurat, s-ar spune, în toate interstiţiile societăţii, imortalizînd cînd un cow-boy dezabuzat, cînd o înmormîntare în Carolina de Sud, cînd un bar mizerabil, cînd o şosea pustie… Din enorma masă de fotografii el a ales pînă la urmă 83 pe care le-a publicat în albumul devenit ulterior celebru. De notat că acest album, Americanii, a fost publicat iniţial în Franţa, în 1958, şi că abia peste cîteva decenii el a devenit un mit, un document fotografic cult, vînzîndu-se în sute de mii de exemplare.

De fapt, Robert Frank a avut atunci intuiţia, precum şi curajul, de a fotografia faţa nevăzută a ceea ce numim american dream. Iar albumul, care este un fel de  road story i-a fost prefaţat de Jack Kerouac, o altă figură contestatară a epocii, membru al generaţiei beat, autorul faimosului roman cult On the road.

Greu de povestit la microfon de ce este Robert Frank un mare artist, dar fotografiile sale poti fi văzute pe internet. Robert Frank este un mare intuitiv şi îi place să surprindă ambiguitatea. Nu găsim niciodată nimic explicit sau didactic în fotografiile sale, el îl invită de fapt pe privitor să completeze povestea. Pentru că multe, foarte multe dintre fotografiile sale sunt nişte poveşti suprinse în anumite momente ale derulării lor: la început, la mijloc, în momentul culminant, la sfîrşit…

El obişnuia să spună, citîndu-l pe Micul Prinţ, personajul lui Saint-Exupéry: Nu vedem bine decît cu inima, esenţialul rămîne ascuns ochilor. Imaginile în alb şi negru ale lui Robert Frank sunt în acelaşi timp pline de umanitate, chiar şi de compasiune… El este o conştiinţă critică a epocii, pentru că a refuzat să-şi pună arta în slujba industriei de divertisment, a comerţului sau a glorificării clişeelor. Oamenii politici, pompierii, patronii de bar, prostituatele, şoferii de taxi, copiii care apar în fotografiile sale nu pozează de fapt niciodată, ei sunt surprinşi într-un segment al vieţii lor, dar într-o postură care are universalitate.

Lucrările de tinereţe ale lui Robert Frank, care i-au forjat identitatea şi stilul, pot fi văzute la Arles într-un loc plin de straturi de memorie, Palatul Episcopal. Publicul intră oarecum cu sfială în incinta acestui monument pentru a se lăsa apoi cu uşurinţă aspirat de o călătorie fotografică în America dar şi spre findamentele unei discipline artistice moderne, arta fotografică.