Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mentorul atacatorilor de la Charlie Hebdo iese din închisoare

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Un raport al Senatului francez trage semnalul de alarmă în Franţa: organizaţia Stat Islamic nu a fost distrusă iar ameninţarea teroristă pe care o reprezintă nu a dispărut.  500 de persoane sunt încarcerate în prezent în Franţa pentru fapte ce au legătură cu terorismul islamo-jihadist. În total, aproape 450 de deţinuţi radicalizaţi ar urma să iasă din închisorile franceze până la finele lui 2019 printre care 50 de «terorişti islamişti », scrie France Presse. Printre Printre aceştia, mentorul atacatorilor de la Charlie Hebdo şi de la magazinul evreiesc Hyper Cacher, pe care i-a întâlnit într-o închisoare franceză.

 

Mergând pe o  «logică  insurecţională, bazată pe celule clandestine », organizaţia teroristă a înţeles perfect că reputaţia sa se bazează pe islamo-jihadişti iar în prezent îşi adaptează discursul unui nou context, consideră François-Bernard Huyghe, directorul de cercetare al Institutului de Relaţii Internaţionale şi Strategice din Franţa. El îndeamnă să nu credem într-o înfrângere aparentă.

În Franţa, organizaţia se bazează pe un teren fertil : potrivit serviciilor de informaţii, 132 din peste 2.000 de locuri de cult recenzate pe întreg teritoriul, revendică o interpretare rigorista a Islamului. Salafismul a tot câștigat teren în Franța ultimilor 15 ani. Termenul de salafist este legat adesea de jihad, însă adepții acestei școli de gândire găsesc această alăturare drept o insultă. Ei spun că teroriștii sunt devianți, situați în afara Islamului.

Acum, raportul senatorial arată că numărul de salafişti a cunoscut un progres constant – 5.000 în 2004, 12.000 în 2010 şi 40.000 în prezent.

Dintre ei, 19.000 ar fi activi iar 3.000 sunt de naţionalitate străină: algerieni, marocani, tunisieni, ceceni şi turci.

Printre cei care ies din închisoare, chiar în zilele următoare, mai exact pe 16 iulie, este un algerian, simbol al terorismului islamist.  Este mentorul atacatorilor de la Charlie Hebdo şi de la magazinul evreiesc Hyper Cacher, pe care i-a întâlnit într-o închisoare franceză. Parisul doreşte expulzarea acestui algerian rămas fără naţionalitatea franceză dar el ar putea să fie consemnat la domiciliu în cazul în care nu va fi găsit un acord cu Algeria.

Naturalizat francez în 1995, condamnat pentru terorism în 2005, rămas fără naţionalitatea franceză în 2007, consemnat la domiciliu în 2009 şi din nou condamnat în 2013, acest islamist algerian în vârstă de 52 de ani - Djamel Beghal va fi efectuat 17 ani de detenţie în închisorile franceze până în ziua în care va fi eliberat, 16 iulie 2018. A devenit un nume de referinţă pentru trei generaţii de jihadişti.

El este în vizorul autorităţilor franceze încă de la mijlocul anilor 1990.  Născut în Algeria, el a obţinut naţionalitatea franceză prin căsătorie. El a fost declarat « expulzabil » în 2007, la 2 ani după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru terorism.

Ministrul francez de Justiţie declară că lucrează în prezent cu responsabilii algerieni pentru a-l primi pe Djamel  Beghal. Dacă Algeria nu îl vrea, el va fi consemnat la domiciliu. Ministrul francez speră ca lucrurile să se clarifice până pe 16 iulie.

Djamel Beghal este chiar el favorabil acestei opţiuni. Avocatul său, Bérenger Tourné a explicat pentru France Presse că în urmă cu 10 ani a blocat expulzarea către Algeria căci exista riscul să fie torturat dar că în acest moment climatul este unul mult mai liniştit.

Djamel Beghal nu îşi doreşte să fie din nou reţinut la domiciliu, ceea ce ar însemna să fie privat de libertatea de mişcare, a explicat avocatul său adăugând că a depus la începutul lui 2017 o cerere de eliberare condiţionată şi expulzare către Algeria.

Dar, este imposibil ca expulzarea să aibă loc în lipsa unui acord între cele două state. Dar în acelaşi timp, Franţa trebuie să se asigure că Beghal nu va fi supus unor tratamente inumane ori degradante, riscând să fie sancţionată, în caz contrar, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.