Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un week-end excepţional, un dispozitiv de securitate excepţional

tour_eiffel_in_timpul_spectacolului_pirotehnic_de_pe_14_iulie_2015.jpg

Tour Eiffel în timpul spectacolului pirotehnic de pe 14 iulie 2015
Tour Eiffel în timpul spectacolului pirotehnic de pe 14 iulie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pascal Rossignol

14 iulie – ziua naţională a Franţei şi 15 iulie - finala Cupei Mondiale în care joacă Franţa. Urmează un week-end de excepţie. Serviciile de securitate franceze sunt în alertă.

Seara de 14 iulie este în mod tradiţional una plină de evenimente pentru forţele de ordine iar dacă a doua zi urmează o finală de Cupă Mondială la Fotbal la care participă Franţa …iată o configuraţie inedită.

Un context în care ameninţarea teroristă nu s-a diminuat iar mai apoi, se împlinesc 2 ani de la traumatismul lăsat de atentatul din Nisa în care au murit 86 de oameni iar 450 au fost răniţi.

În 2017, mai bine de 80 de mii de poliţişti şi jandarmi au fost operaţionali. Anul acesta vor fi şi mai mulţi. În plus, continuă turul ciclist Tour de France iar echipe de securitate sunt blocate şi pentru acest eveniment sportiv.

Japonia şi Singapore sunt invitatele de onoare la parada militară din acest 14 iulie, de pe Champs Elysées. Anul trecut au fost Statele Unite când, reamintim, preşedintele Donald Trump şi soţia sa au fost prezenţi alături de cuplul prezidenţial francez.

În total, aproximativ 4.300 de militari, 220 de vehicule, 250 de cai, 64 de avioane şi 30 de elicoptere sunt mobilizate pentru evenimentul organizat pe celebrul bulevard parizian.

Reprezentanţi ai celor două state asiatice vor deschide defilarea – vor fi şapte soldaţi de fiecare naţionalitate.

Premierul Japoniei, Shinzo Abe a fost nevoit să anuleze prezenţa la sărbătoarea franceză din cauza gravelor inundaţii produse în ţara sa. El va fi înlocuit de ministrul japonez de Externe. În schimb, în tribuna prezidenţială va fi prezent premierul din Singapore, Lee Hsien Loong.  Pe de altă parte, Franţa marchează anul acesta , 60 de ani de relaţii diplomatice cu Japonia.

Fără nicio ranchiună după înfrângerea suferită marţi în faţa echipei Franţei în semifinala Campionatului Mondial de Fotbal, soldaţi belgieni vor defila pe Champs Elysées la bordul unor maşini de luptă blindate. EI vor defila alături de soldaţi francezi din regimentul 152 din Colmar supranumiţi “Diavolii roşii”, precum jucătorii echipei naţionale belgiene.

La bordul aparatelor de zbor Alphajet se vor afla, în timpul exerciţiilor aeriene,  trei răniţi în diverse zone de conflict, membri ai echipelor speciale franceze: unul din marină, un aviator şi un soldat.

Al zecelea francez care a ajuns în spaţiu, astronautul Thomas Pesquet va zbura şi el deasupra publicului, la bordul unui Rafale.

Una dintre primele patru femei ofiţer prezentă la bordul unui submarin nuclear francez, va defila alături de echipajul său.

Cam aşa va arăta ziua de 14 iulie pe Champs Elysées. Bineînţeles, ca în fiecare an petreceri şi baluri vor fi mai peste tot şi nu doar în Paris.  

Pentru ziua de 15 iulie sperăm că petrecerea va continua. Franţa joacă în finala Cupei Mondiale de Fotbal. Nimeni nu doarme până atunci, strigau marţi francezii pe Champs Elysées, după victoria obţinută în semifinală.

Fan-zone -urile – un perimetru în aer liber în care este retransmisă finala Cupei mondiale, se vor afla sub lupa forţelor de ordine. Pentru semi-finală, 20 mii de oameni s-au strâns doar în Paris pentru a viziona meciul, pe ecrane gigant instalate la Primăria Capitalei.

Pentru a intra în fan-zone, suporterii sunt verificaţi precum în aeroport. Pentru finală, la Paris, fan-zone-ul va fi la Tour Eiffel, într-un spaţiu ce va putea găzdui până la 100.000 de persoane.

Din raţiuni de securitate, Turnul Eiffel va fi închis în zilele de 14 şi 15 iulie.

În afara acestui spaţiu, forţe de ordine vor fi după finala Cupei Mondiale pe Champs Elysées pentru a preveni eventuale incidente.  Marţi seară, după semifinală, mai multe vitrine ale unor magazine au fost sparte iar mai multe persoane interpelate.

E bine de ştiut şi că în cazul unei victorii, luni, echipa Franţei de fotbal va  fi cea care va defila pe Champs-Élysées.