Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regizorul Serge Barbuscia: "În spectacolul meu nu vorbesc despre persoane autiste ci diferite"

j-entrerai-dans-ton-silence-_3876424348288469179.jpg

Credit foto: Théâtre du Balcon

Ce poate face teatrul pentru a sensibiliza opinia publică în legătură cu autismul, o maladie care afectează mulţi copii pe planetă, precum şi viaţa respectivelor familii? Iata o întrebare la care răspunde regizorul Serge Barbuscia, intervievat de colegul nostru Matei Vişniec la Festivalul de la Avignon.

Regizor şi actor, Serge Barbuscia a creat un spectacol despre autism, un spectacol-mărturie care are un enorm succes în prezent în cadrul secţiunii OFF a Festivalului. Mărturiile provin de la scriitoarea Françoise Lefèvre şi de la fiul ei Hugo Horiot devenit şi el scriitor. "Voi intra în tăcerea ta" se intitulează acest spectacol prezentat la Théâtre du Balcon, şi care este de fapt povestea adevărată a unei mame care se luptă pentru a-şi salva copilul, pentru a-l extrage din abisul în care acesta avea tendinţa de a închide.

In Franţa sunt afectate de autism aproximativ 650 000 de persoane, dintre care 250 000 sunt copii. Specialiştii spun că un copil din 150 se naşte afectat de tulburări neuronale legate de autism, maladie care se manifestă, printre altele, printr-o închidere în sine, prin deficienţe la nivelul limbajului precum şi în ce priveşte comunicarea. In lume sunt recenzate în jur de 65 de milioane de persoane autiste, spectrul maladiei fiind foarte larg.

Îngrijirea unui copil autist presupune eforturi enorme, din partea familiei dar şi a şcolii, iar unele şcoli nu sunt adaptate pentru astfel de situaţii, neavînd personal specializat. In prezent nu există remediu pentru vindecarea autismului, dar unii copii pot fi salvaţi dacă madalida este identificată din vreme. Spectacolul de la Avignon este unul pus sub semnul speranţei, iar printre spectatatori se află uneori persoane afectate de tulburările neuronale din categoria autismului.

 

 

 
Interviu cu Serge Barbuscia, director la Théâtre du Balcon