Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


14 iulie – Premierul Franţei aduce un omagiu celor ucişi la Nisa

finala_cupei_mondiale_de_fotbal_si_14_iulie_ziua_nationala_a_frantei_-_un_week-end_plasat_sub_inalta_securitate_la_paris.jpg

Finala Cupei Mondiale de Fotbal si 14 iulie, ziua nationala a Frantei - un week-end plasat sub înalta securitate la Paris
Finala Cupei Mondiale de Fotbal si 14 iulie, ziua nationala a Frantei - un week-end plasat sub înalta securitate la Paris
Sursa imaginii: 
Alain Jocard, AFP (arhiva)

110.000 poliţişti şi jandarmi sunt mobilizaţi în Franţa cu ocazia sărbătorii naţionale şi pentru finala Cupei Mondiale de fotbal de duminică, 15 iulie. Franţa va întâlni Croaţia duminică, în finala Cupei Mondiale de Fotbal, meciul urmând să fie jucat la Moscova.44.000 de pompieri sunt de asemenea mobilizaţi. Un dispozitiv cu totul excepţional.

Ministrul de Interne Gérard Collomb spune că în ciuda ameninţării teroriste doreşte ca francezii să poată urmări aceste evenimente în siguranţă. Franţa trăieşte sub o ameninţare constată de la începutul lui 2015, în urma unui val de atentate teroriste soldate cu 246 de morţi.

În Paris, 12.000 membri ai forţelor de ordine sunt în alertă pentru 13, 14 şi 15 iulie.

14 iulie se va deschide cu tradiţionala paradă de pe Champs Elysées, Singapore şi Japonia fiind invitatele de onoare din acest an. Seara, pe cerul Parisului se vor putea vedea artificiile, lansate ca în fiecare an de pe Tour Eiffel.

Preşedintele Emmanuel Macron va urmări parada militară de pe Champs Elysées alături de ministrul japonez de Externe şi de premierul din Singapore. Iar premierul Edouard Philippe va fi prezent de ziua naţională la Nisa, pentru a aduce un omagiu celor 86 de persoane ucise în timpul atentatului din 14 iulie 2016.

Duminică, finala Cupei Mondiale va putea fi urmărită la Paris pe ecrane gigant instalate de Primăria Capitalei la Tour Eiffel. De altfel, meciul va fi urmărit aici şi de doamna primar Anne Hidalgo.

Fan-zone-ul de la Champs de Mars Tour Eiffel poate primi până la 90.000 de suporteri iar ca o comparaţie capacitatea Stade de France este de 81.000 de persoane.

În cazul în care Albaştrii vor câştiga,  un perimetru foarte amplu, în care este inclus Champs Elysées va fi blocat circulaţiei rutiere pentru ca suporterii să poată celebra victoria, aşa cum s-a întâmplat şi marţi seară, după semifinală. Tour Eiffel va fi închis duminică.

Forţele de ordine rămân mobilizate şi luni, în cazul în care echipa Franţei va obţine victoria. De altfel fotbaliştii sunt aşteptaţi să defileze luni, pe Champs Elysées dacă vor câştiga cupa. Finala CM 2018 între Franța și Croația va avea loc duminică, de la ora 18:00, ora României, pe stadionul Luzhniki din Moscova.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron va vedea meciul de fotbal direct din tribune, la Moscova. El va fi primit duminică de omologul său Vladimir Putin, după cum a anunţat preşedinţia rusă.Vladimir Putin se va întâlni separat cu liderii celor două state calificate în finala Cupei Mondiale la Fotbal – Franţa şi Croaţia.

Vladimir Putin se va întreţine duminică seară, înaintea meciului, cu emirul Qatar-ului, şeicul Tamim ben Hamad al-Thani şi cu premierul Ungariei, Victor Orban. Îi va primi şi pe preşedintele FIFA, Gianni Infantino şi pe şeful Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach.

Sâmbătă, 14 iulie, Vladimir Putin se va vedea cu liderul palestinian,  Mahmoud Abbas a cărui vizită la Moscova are loc la două zile de la cea a premierului israelian,  Benjamin Netanyahu. Si tot sâmbătă, liderul de la Kremlin  îl va primi pe omologul moldav, Igor Dodon şi pe omologii din Gabon şi Sudan. În total, aproximativ 12 şefi de stat, de guvern şi înalţi responsabili vor asista la finala Cupei Mondiale 2018 pe stadionul Luzhnik din Moscova.