Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mondial 2018: Preşedinţi şi staruri pe stadion pentru finală

Finala Cupei Mondiale poate fi urmărită la Paris pe ecrane gigant instalate de Primăria Capitalei la Tour Eiffel.

Finala Cupei Mondiale poate fi urmărită la Paris pe ecrane gigant instalate de Primăria Capitalei la Tour Eiffel.
Finala Cupei Mondiale poate fi urmărită la Paris pe ecrane gigant instalate de Primăria Capitalei la Tour Eiffel.
Image source: 
Cristina Teaca

Franţa întâlneşte Croaţia pentru finala Cupei Mondiale de Fotbal. Meciul are loc duminică, de la ora 18h00, ora României, pe stadionul Lujniki din Moscova.

 « O competiţie este reuşită când este câştigată » spunea preşedintele Emmanuel Macron aflat în vizită la Clairefontaine în luna mai, în timpul antrenamentelor derulate de sportivii francezi. Iar selecţionerul Didier Deschamps adaugă şi el : «o finală se câştigă. Cea pierdută în urmă cu doi ani încă nu am reuşit să o digerăm». Reamintim că Franţa a pierdut în faţa Portugaliei la Euro 2016 cu 1-0. "DD" a devenit deja primul selecţioner francez care a dus echipa naţională în două finale de campionat majore.

Duminică, finala Cupei Mondiale va putea fi urmărită la Paris pe ecrane gigant instalate de Primăria Capitalei la Tour Eiffel. De altfel, meciul va fi urmărit aici şi de doamna primar Anne Hidalgo. Fan-zone-ul de la Champs de Mars Tour Eiffel poate primi până la 90.000 de suporteri iar ca o comparaţie capacitatea Stade de France este de 81.000 de persoane.

În cazul în care Albaştrii vor câştiga,  un perimetru foarte amplu, în care este inclus Champs Elysées va fi blocat circulaţiei rutiere pentru ca suporterii să poată celebra victoria, aşa cum s-a întâmplat şi marţi seară, după semifinală. Tour Eiffel este închis duminică.

Forţele de ordine rămân mobilizate şi luni, în cazul în care echipa Franţei va obţine victoria. De altfel fotbaliştii sunt aşteptaţi să defileze luni, pe Champs Elysées dacă vor câştiga cupa.

Cristina Teacă a încercat să obţină un pronostic de la câţiva microbişti aflaţi la Paris:

"Ïmi este teamă, şi asta nu pentru că Franţa a bătut Belgia în semifinală, dar Croaţia este într-o formă foarte bună, în plus este o ţară aşa de mică încât este o ocazie unică în istorie să câştige…deci, cred că vor câştiga în extra-time cu 2 la 1. Ïmi pare rău. Dar şi Franţa merită aşa că nu pot spune decât mult succes !

Suntem de lângă Nantes. As dori un 2- 0 pentru acest meci. Pentru Franţa bineînţeles.

Suntem din Germania. Nu ştim dacă vedem la Paris finala dar dorim să câştige Franţa aşa că doresc mult succes echipei”.

Preşedintele Vladimir Putin, preşedinţi şi premieri, staruri de cinema şi ai sportului vor urmări împreună, duminică, finala CM 2018 pe stadionul Lujniki din Moscova. Printre ei: preşedinţii Franţei şi Croaţiei.

Cântăreţul şi actorul american Will Smith, autor, împreună cu portoricanul Nicky Jam şi albaneza Era Istrefi, a imnului oficial al CM 2018 -  "Live it up", vor cânta duminică la ceremonia de închidere.

Mick Jagger (Rolling Stones) a asistat la semifinală la Sankt-Petersburg şi este aşteptat şi la finală.

Superstarul atlet Usain Bolt şi doi fotbalişti francezi care nu au putut participa la Mondial pentru că sunt accidentaţi, Laurent Koscielny şi Dimitri Payet, vor fi în tribune pentru a urmări finala.