Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Echipa Franţei va fi astăzi pe Champs Elysées

La Paris toată lumea s-a îmbrăcat în culorile naţionale ori s-a pictat pe chip în semn de susţinere faţă de echipa naţională: vânzătoarea de la metrou, chelnerii, şoferii de pe transportul public, tineri şi bătrâni.

 La Paris toată lumea s-a îmbrăcat în culorile naţionale ori s-a pictat pe chip în semn de susţinere faţă de echipa naţională : vânzătoarea de la metrou, chelnerii, şoferii de pe transportul public, tineri şi bătrâni.
La Paris toată lumea s-a îmbrăcat în culorile naţionale ori s-a pictat pe chip în semn de susţinere faţă de echipa naţională : vânzătoarea de la metrou, chelnerii, şoferii de pe transportul public, tineri şi bătrâni.
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Presa din întreaga lume salută victoria echipei franceze.

A existat un 12 iulie 1998 – când Franţa a câştigat pentru prima dată Cupa Mondială iar acum, iată, există şi un 15 iulie 2018. Franţa este din nou campioană.

Este ceea ce au strigat aseară francezii pe străzi. Ei au celebrat victoria până târziu în noapte pe celebrul bulevard parizian Champs Elysées dar şi în toate oraşele Franţei.

Atmosfera de la Paris a fost una incendiară. Peste 100 de mii de oameni au urmărit meciul din fan-zone-ul de la Champs de Mars Tour Eiffel iar apoi au sărbătorit victoria pe Champs Elysées. S-a cântat, s-a dansat, s-au aruncat cu fumigene şi petarde. Toţi jucătorii Franţei şi selecţionerul au fost celebraţi.

Oamenii spun că sunt foarte bucuroşi că după 20 de ani Franţa reuşeşte din nou.

« Suntem foarte încântaţi. Este de-a dreptul magnific, extraordinar.

Suntem mândri de Franţa, nu credeam dar iată că am reuşit. Bravo lor!

Este un vis, am trăit unul deja în 1998 iar acum încă o dată trăiesc acest moment.

Sunt foarte încântat. După 20 de ani ne putem bucura din nou. Este senzaţional să putem retrăi aşa ceva. Mulţumesc întregii echipe. Croaţia a jucat foarte bine de asemenea dar aşa este legea sportului.

Sunt foarte mândră de ţara mea. Suntem cei mai buni. Sunt venită în Paris cu família întregă din Normandie special pentru a vedea meciul. Am aşteptat 20 de ani această victorie. Suntem fericiţi.

A fost un meci foarte bun şi o foarte bună competiţie. Mulţumesc Albaştrilor. Preşedintele Emmanuel Macron ar trebui să dea o zi liberă la toată lumea”.

 

Presa din întreaga lume a urmărit finala Campionatului Mondial de Fotbal.

« Lumea la picioarele voastre »", « Magnific »,  "La Belle Epoque"... presa străină aplaudă echipa franceză.

« Cupa merge la Paris » scrie Gazzetta dello Sport , "Vive la football-République", titrează în franceză jurnalul german « Bild ».

Brazilienii de la Globo vorbesc despre « o nouă stea pe albastrul cer francez”.

În Spania, Marca, salută în franceză “La Belle Epoque” şi vorbeşte de o echipă care în finală a arătat puterea sa dar şi eficacitatea sa.

New York Times asigură că Albaştrii au fost cei mai buni pe teren ca echipă, în Rusia, « un amestec de grandoare, sânge rece şi reuşită.

Germanul Bild spune că avem un campion mondial meritat.

În Marea Britanie, Times comentează : « ce week-end pentru francezi, cu ziua naţională sâmbătă iar duminică un nou trofeu mondial la fotbal ».

Iar presa franceză a rezervat prima pagină Albaştrilor. Omagiu unanim în presa scrisă. După 20 de ani, Albaştrii sunt din nou pe acoperişul lumii, scrie Le Monde : « Albaştrii au arătat duminică la Moscova, o impresionantă determinare pentru a învinge Croaţia şi pentru a obţine un nou titlu mondial.

Fidel la ceea ce a fost în teren, un muncitor din umbră şi un apostol al victoriei înainte de orice, selecţionerul Didier Deschamps a transformat echipa Franţei într-o fantastică maşină de câştigători.

Duminică 15 iulie, pe stadionul Lujniki din Moscova, Albaştrii s-au dovedit nemiloşi, scor final 4 – 2 în faţa Croaţiei. Meciul avea loc sub ochii preşedintelui rus Vladimir Putin. Lângă el se afla preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, preşedinta Croaţiei, Kolina Grabar-Kitarovici şi Gianni Infantino, președintele FIFA.

1998-2018, legătura a fost găsită: căpitanul Didier Deschamps a devenit selecţionerul Didier Deschamps", relatează Le Figaro.  Şi adaugă, "lecţia Euro 2016 a fost bine învăţată".

Le Figaro titrează :  «Le jour de gloire est arrivé ». În editorialul intitulat « Triumful exigenţei », publicaţia estimează că « nu doar o echipă, dar un întreg popor îmbrăcat astăzi în tricolor se simte campion al lumii.  

Într-o epocă în care individualismul prevalează, acest triumf a devenit, în ultimele zile, un proiect colectiv. Fotbalul are cel puţin acest merit, de a aduna lumea pentru o bucurie pură. Si trezeşte o valoare din ce în ce mai puţin împărtăşită : patriotismul », consideră Le Figaro.  

Le Journal du Dimanche titrează : «Printre stele»

Le Figaro mai scrie că petrecerea de aseară de pe Champs Elysées s-a încheiat cu maşini distruse, unele incendiate iar vitrinele unor magazine au fost sparte.

Champs Elysées trebuie curăţat căci echipa Franţei va trece luni,  triumfătoare, pe celebrul bulevard. Motiv pentru care mulţi francezi au cerut zi liberă de la preşedintele Emmanuel Macron, pentru a putea se bucura încă o zi pentru echipa favorită.