Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa sărbătoreşte victoria la CM 2018 (GALERIE FOTO)

Gara Saint Lazare din Paris afiseaza luni un ceas în culorile drapelului national, dupa victoria obtinuta de Franta în finala Campionatului Mondial de Fotbal 2018

Gara Saint Lazare din Paris afiseaza luni un ceas în culorile drapelului national, dupa victoria obtinuta de Franta în finala Campionatului Mondial de Fotbal 2018
Gara Saint Lazare din Paris afiseaza luni un ceas în culorile drapelului national, dupa victoria obtinuta de Franta în finala Campionatului Mondial de Fotbal 2018
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Peste o sută de persoane au fost interpelate la Paris iar 90 reţinute în urma incidentelor survenite după victoria Franţei în finala Campionatului Mondial de Fotbal. Franţa a câştigat titlul în faţa Croaţiei, scor final 4 – 2. Iar Franţa s-a transformat într-o imensă discotecă după victoria Albaştrilor în finala Cupei Mondiale.

Bucuria francezilor a fost imensă iar străzile s-au umplut aseară de petrecăreţi. Cel mai aglomerat loc a fost bulevardul parizian Champs Elysées unde au venit sute de mii de suporteri pentru a celebra victoria. "On a gagné, on a gagné !" / « Am câştigat, am câştigat » au scandat suporterii. Importante forţe de ordine au fost mobilizate pentru acest week-end. Sâmbătă a fost ziua Franţei iar duminică aceeaşi Franţă a câştigat campionatul mondial de fotbal. După miezul nopţii, poliţia a reuşit să liniştească mulţimea folosindu-se de furtunuri cu apă. Suporterii au aruncat cu petarde şi cu fumigene. Poliţia a fost nevoită să intervină cu gaze lacrimogene după ce a fost atacată cu pietre. În total, aproape 300 de persoane au fost reţinute, în întreaga ţară, după violenţele de duminică seară.

Mulţi dintre cei care au ieşit duminică pe străzi au explicat că au făcut-o pentru a arăta că «Parisul nu moare».  Alţii, indignaţi de violenţele de care dădeau dovadă unii suporteri, au spus cu regret că o victorie nu se sărbătoreşte aşa. 

Bulevardul Champs Elysées dupa ce Franta a câstigat Campionatul Mondial la Fotbal 2018
Bulevardul Champs Elysées dupa ce Franta a câstigat Campionatul Mondial la Fotbal 2018
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau TPX

La Paris, la barul Carillon, vizat de atentatele din 13 noiembrie 2015, un tânăr consultat în informatică, nu neapărat fan de fotbal, a venit să celebreze titlul aici, cu prietenii săi:  « În 1998 părinţii mei m-au culcat la ora 23h00 pentru ca ei să poată să meargă să celebreze pe Champs Elysées. De această dată este rândul meu. »

"MERCI", le-a transmis Albaştrilor, pe Twitter, preşedintele Emmanuel Macron, prezent pentru finală la Moscova. De altfel el îi va primi pe jucători astăzi la Palatul Elysée.

Suporterii sunt fericiţi şi optimişti: “Să vezi atâta lume reunită aşa cum se întâmplă acum este o nebunie. Nu mai există probleme, rasism, toată lumea se adună. Si trăim aşa ceva din cauza fotbalului.”

Un alt francez care sărbătorea în centrul Parisului evocă « o încredere recâştigată: suntem totuşi sub o presiune economică şi socială. Aveam nevoie de fereastra acesta”. El chiar se gândeşte că se va înregistra un « baby boom ». Lângă el, un amic crede că în nouă luni va exista o generaţie de “ bebeluşi campioni mondiali”.

Dar, petrecerile au degenerat iar incidente au avut loc în Paris, Lyon, Marseille. Mai multe persoane au fost spitalizate. 

Vitrinele unor magazine au fost sparte iar un magazin a fost incendiat. Proprietarul susţine că la fiecare eveniment marcant magazinul îi este spart dar până acum nu i-a fost incendiat. De altfel proprietarii magazinelor şi a restaurantelor şi-au luat déjà măsuri de securitate pentru petrecerea ce va avea loc şi în această seară pe Champs Elysées. Echipa Franţei va traversa celebrul bulevard.

Mai multe staţii de metrou din acest perimetru vor fi închise cu câteva ore înainte de eveniment. Primii suporteri s-au instalat pe principala arteră pariziană încă de la ora 12h00 pentru a se asigura că vor putea să vadă campionii.

Pe de altă parte, regia de transport parizian a modificat temporar numele a 6 staţii de metrou pentru a celebra victoria Albaştrilor.

Staţia Avron se numeşte preţ de câteva zile « Nous AVRON Gagné » un joc de cuvinte pentru a spune « am câştigat ».

Staţia Charles de Gaulle - Etoile s-a transformat în  «On a 2 Étoiles » / « Avem două stele ».

Iar staţia de metrou Notre-Dame des Champs a fost rebotezată  « Notre Didier Deschamps » ca omagiu adus selecţionerului echipei Franţei.

Si tot pentru el, staţia Champs Elysées - Clémenceau a fost renumită  "Deschamps Elysées - Clémenceau".

Statia de metrou Notre Dame des Champs din Paris a fost botezata temporar Notre Didier Deschamps
Statia de metrou Notre Dame des Champs din Paris a fost botezata temporar Notre Didier Deschamps
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Victoria echipei franceze nu a fost salutată de investitori luni dimineaţă astfel că efectele pozitive asupra economiei şi asupra societăţilor franceze rămân greu de evaluat.

Economiştii sunt siguri că echipa câştigătoare va determina o amplificare a consumului cu cel puţin 0,2%, pentru acest trimestru al anului, ceea ce înseamnă o creştere, la finalul anului, de 1,9% a PIB faţă de 1,8% previziunea făcută înainte ca Franţa să câştige mondialul. Iar o revalorizare de 0,1% a Produsului Intern Brut ar reprezenta o creştere naţională cu 2 miliarde de euro.

Cert, mulţi au fost cei care au urmărit semifinala şi finala din baruri şi restaurante iar achiziţia de televizoare şi produse aferente a fost ceva mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Unul dentre fabricanţii de drapele şi-a multiplicat de 40 de ori vânzările în urma semifinalei câştigate de Franţa în faţa Belgiei.

Si totuşi, economiştii cer prudenţă: euforia chiar a dus la creşterea consumului pentru anumite produse dar le-a menţinut pe altele la un nivel scăzut.

În 1998, Franţa a înregistrat o explozie de 6% din produsul său brut în trimestrul care a urmat victoriei obţinute în faţa Braziliei. Totuşi este dificil de calculat efectul Cupei Mondiale comparativ cu ceea ce s-a întâmplat atunci, cred experţii.

În plus, ca şi organizator al competiţiei, Franţa a investit atunci masiv în infrastructură şi a atras numeroşi turişti pe stadioanele sale, ceea ce a determinat creşterea.

Suporteri ai echipei Frantei, bucurosi de victorie
Suporteri ai echipei Frantei, bucurosi de victorie
Sursa imaginii: 
Cristina Teaca

Iar Rusia va trage şi ea linia pentru a calcula ce a încasat. Cert este că a fost ţinta a aproape 25 de milioane de cyber-atacuri în timpul Cupei Mondiale, după cum a anunţat preşedintele rus Vladimir Putin. El nu a precizat provenienţa atacurilor informatice.

În afara Europei, la New York, Empire State Building a fost îmbrăcat în culorile albastru-alb-roşu  pentru a celebra victoria francezilor.

De altfel, la Paris, atât Tour Eiffel cât şi Arcul de Triumf au fost luminate în culorile naţionale.