Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa expulzează un islamist radical către Algeria

foto_de_arhiva_cu_djamel_beghal.jpg

Foto de arhiva cu Djamel Beghal
Foto de arhiva cu Djamel Beghal
Sursa imaginii: 
REX/SIPA

Ïn Franţa, a fost eliberat din închisoare o importantă figură a islamului radical -  Djamel Beghal, considerat mentorul celor doi atacatori de la publicaţia de satiră Charlie Hebdo şi de la magazinul evreiesc Hyper Cacher din Paris. Atentatele s-au produs  în ianuarie 2015. Bărbatul a fost expulzat către Algeria, ţara natală.

Djamel Beghal a stat în total 17 ani în închisorile franceze. Iar cât s-a aflat în detenţie i-a întâlnit pe doi dintre atacatorii de la Charlie Hebdo şi Hyper Cacher.

Djamel Beghal are 52 de ani. El a fost eliberat din închisoare la primele ore ale dimineţii şi urcat de poliţia de frontieră  într-un avion cu destinaţia Alger. El se află în vizorul autorităţilor franceze de la începutul anilor 1990. La vremea respectivă primea naţionalitatea franceză dar ulterior i-a fost retrasă.

Acesta ar fi petrecut  mai multe luni în Afganistan, la începutul anilor 2.000 într-o tabără de antrenamente finanţate de Osama Ben Laden, la vremea respectivă şef al reţelei jihadiste Al-Qaeda.

A fost declarat expulzabil încă din anul 2007, la doi ani după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru asociere la terorism.

Într-o închisoare din Bretagne el îşi încheia a doua sa pedeapsă, de 10 ani, pentru că a dorit să ajute un fost membru al Grupării Islamice Armate Algeriene să evadeze. Acesta fusese condamnat pe viaţă pentru un atentat comis în 1995 în Paris.

Autorităţile franceze discutau de câteva săptămâni expulzarea lui în Algeria, ţară pe care a părăsit-o  la vârsta de 21 de ani, pentru Franţa.

Djamel Beghal era chiar el favorabil ideii. Avocatul său spune că în urmă cu 10 ani a blocat expulzarea lui deoarece exista riscul ca odată ajuns în Algeria să fie torturat. De această dată climatul pare ceva mai favorabil expulzării, a explicat avocatul. Franţa trebuie să se asigure că Beghal nu va fi supus unor tratamente inumane ori degradante, riscând să fie sancţionată, în caz contrar, de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În cazul în care autorităţile franceze nu ar fi ajuns la o înţelegere cu cele algeriene, Djamel Beghal ar fi rămas sub supraveghere la domiciliu în Franţa, fiind astfel privat de libertatea de mişcare. Potrivit unei surse apropiate dosarului şi citate de Reuters, Algeria s-ar putea să fie doar o etapă. La fel de bine autorităţile algeriene şi franceze s-ar fi putut înţelege ca Djamel Beghal să fie trimis într-o ţară africană.

Un raport recent publicat de Senatul francez indică faptul că 500 de deţinuţi, pentru fapte ce au legătură cu terorismul islamo-jihadist, sunt încarceraţi în Franţa în prezent iar 450 ar urma sa iasă din închisori până la finele lui 2019.