Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEDO condamnă Rusia în cazul Anna Politkovskaia

jurnalista_anna_politkovskaia_a_fost_impuscata_in_octombrie_2006_la_moscova.jpg

Jurnalista Anna Politkovskaia a fost împuscata în octombrie 2006 la Moscova
Jurnalista Anna Politkovskaia a fost împuscata în octombrie 2006 la Moscova
Sursa imaginii: 
© AFP

Rusia nu a făcut niciun efort pentru a-i identifica pe cei care au comandat asasinarea jurnalistei ruse Anna Politkovskaia – consideră Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

 

Familia jurnalistei Anna Politkovskaia a fost cea care a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Rusia este condamnată pentru că nu a aflat cine a comandat asasinarea jurnalistei ruse.

Autorităţile ruse vor trebui să achite 20.000 de euro familiei jurnalistei, drept reparaţie morală. Decizia poate fi atacată într-un termen de trei luni.

Jurnalista de investigaţii, o voce anti-Putin, a fost împuşcată în 2006, în holul imobilului în care locuia, la Moscova. Avea 48 de ani. Înainte de acest moment, ziarista fusese arestată deja de câteva ori, otrăvită, reţinută de autorităţi, ameninţată cu moartea.Ea milita pentru respectarea drepturilor omului şi se opunea politicilor duse de Vladimir Putin. A scris deseori despre conflictul cecen.

Într-un comunicat, jurisdicţia europeană subliniază că statul rus nu şi-a îndeplinit obligaţiile în a derula această anchetă, potrivit Convenţiei europene a drepturilor omului.

Cu cinci voturi contra două – cei care s-au opus au fost judecătorii din Rusia şi Slovacia, Curtea a condamnat Moscova pentru încălcarea « dreptului la viaţă » şi lipsuri în anchetă.

Se ştie cine a omorât-o dar, nici acum nu se ştie cine a ordonat această crimă, susţine Curtea  în justificarea condamnării.

Anchetatorii din Rusia au privilegiat ipoteza potrivit căreia decesul are legătură cu meseria sa. La exact un an de la deces, procurorul general anunţase că dosarul Polikovskaia “a fost elucidat”. Au fost arestate zece persoane dar numele lor nu au fost niciodată divulgate.

« Autorităţile au elaborat o teorie în privinţa instigatorului, orientând ancheta lor asupra unui om de afaceri rus, decedat de altfel, dar fără să precizeze de ce se aflau pe această pistă », susţine Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Bărbatul a decedat în închisoare în iunie 2017, el efectua o pedeapsă pe viaţă pentru că ar fi organizat asasinarea jurnalistei.

Tribunalul a mai condamnat la 20 de de închisoare un poliţist moscovit pentru că ar fi participat la pregătirile pentru asasinarea jurnalistei.

Anna Politkovskaia a fost al 21-lea jurnalist asasinat în Rusia de la alegerea lui Vladimir Putin în 2000, potrivit organizaţiei Reporteri fără Frontiere.

Anna Politkovskaïa devenise cunoscută pentru că ancheta violenţele comise în Cecenia, corupţia de aici ori erorile responsabililor politici. La patru zile după asasinat, Vladimir Putin – aflat în vizită în Germania, declara : « este adevărat că această jurnalistă avea obiceiul de a critica autorităţile federale, dar cred că ea trebuia să ştie că ceea ce scria nu putea să rămână fără consecinţe ».