Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa retrage legume congelate contaminate cu listeria

mazare_congelata_retrasa_de_pe_rafturile_carrefour_franta.jpg

Mazare congelata retrasa de pe rafturile Carrefour Franta
Mazare congelata retrasa de pe rafturile Carrefour Franta
Image source: 
www.carrefour.fr/rappel-produits

Alertă în Franţa pentru retragerea din magazine a unor produse congelate preparate şi ambalate într-o unitate din Ungaria.  Există riscul unei contaminări cu listeria, în special în cazul unor produse transformate ce au la baza porumb. Cantitatea retrasă ori rechemată de la cumpărători este una foarte mare. Vizate sunt legume ori fructe produse în ultimii 2 ani.

În Europa au murit, în ultimii trei ani, nouă persoane din cauza bacteriei listeria iar 38 s-au îmbolnăvit după ce au mâncat produse contaminate. Cazurile s-au înregistrat în Austria, Danemarca, Finlanda, Suedia şi Marea Britanie.

Agenţia europeană pentru securitate alimentară a semnalat grupului belgian Greenyard, la finele lui iunie, că bacteria aflată la originea deceselor, a fost detectată în eşantioane a unor legume congelate produse într-o uzină maghiară ce apartine grupului. Societatea belgiană a cerut imediat o anchetă pentru a fi stabilită legătura între decese şi uzina din Ungaria.

A fost decisă retragerea de pe rafturi a preparatelor realizate ori doar ambalate între august 2016 şi iunie 2018 în fabrica din Ungaria. Responsabilii unităţii spun că măsurile de precauţie luate până în prezent nu înseamnă şi că produsele sunt contaminate.Uzina din Ungaria a fost închisă, au anunţat responsabilii societăţii.

Franţa este una dintre ţările unde au ajuns aceste produse.

Mai multe lanţuri de supermarketuri le-au retras deja de pe rafturi şi au cerut consumatorilor să le returneze pe cele cumpărate. Unele magazine din Franţa au vândut sub marcă proprie produse congelate, provenite din unitatea maghiară. Auchan, Carrefour, Lidl, Leader Price au anunţat retragerea lor.

Grupul belgian Greenyard este unul din principalii furnizori de fructe şi legume din lume. Compania a evaluat marţi la 30 de milioane de euro - costul retragerii produselor proprii.

Grupul a fost suspendat de pe bursa din Bruxelles după ce acţiunile sale au tot scăzut. Societatea este prezentă în 27 de ţări şi are 10.000 de angajaţi.