Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O sută de ani de la naşterea unui "gigant al istoriei" - Nelson Mandela

nelson_mandela.jpg

Nelson Mandela
Nelson Mandela
Image source: 
Credit foto: rfi.fr

Cu o sută de ani în urmă, pe 18 iulie 1918, se năştea în Africa de Sud omul care urma să devină un simbol mondial al luptei împotriva segregaţiei rasiale, Nelson Mandela. În Africa de Sud, dar şi în alte ţări ale lumii, Nelson Mandela este omagiat, dar centenarul naşterii sale reprezintă şi o bună ocazie pentru lansarea unor avertismente legate de evoluţia geopolitică internaţională. Fostul preşedinte american Barack Obama consideră că lumea riscă să se întoarcă la vechea ordine, mai brutală.

Într-un moment cînd la Washington actualul preşedinte american Donald Trump încearcă să se explice şi să atenueze impresia deplorabilă pe care a lăsat-o după întîlnirea cu Vladimir Putin, la Johannesburg Barack Obama îşi critică vehement succesorul la casa Albă. In faţa a zece mii de persoane, Barack Obama, fără să-l numească în mod expres pe Donald Trump, îi denunţă pe  "acei oameni politici care mint tot timpul" şi care "şterg frontiera dintre divertisment şi informare". "Politicienii par să respingă în prezent conceptul de realitate obiectivă, pentru una inventată" a spus Barack Obama, cu aluzie la faptul că Donald Trump refuză să accepte argumentele legate de încălzirea atmosferei, dar şi la politica sa anti-imigraţionistă. "Trebuie să credem în fapte, a le nega înseamnă să punem în primejdie democraţia." Iată o altă frază pronunţată de Barack Obama, şi ne putem întreba oare cine pune în pericol democraţia în Statele Unite?  

Prezenţa lui Barack Obama la celebrările din Africa de Sud are o semnificaţie precisă. Nelson Mandela este primul sud-african de culoare care a deveni preşedintele Africii de Sud, iar Barack Obama primul american de culoare care a devenit preşedintele Americii. Mandela şi Obama sunt într-adevăr simbolurile puternice ale înfrîngerii unor prejudecăţi.

Cotidianul Le Monde publică integral discursul pronunţat de fostul preşedinte Barack Obama la Johannesburg, cu menţiunea că este primul său mare discurs politic de la plecarea sa de la putere. Avertismentele lui Barack Obama sunt numerose. Nu care cumva să credem, spune el, că o ţară este democratică numai pentru că organizează alegeri. Trebuie să rezistăm cinismului politic contemporan. Lumea se află la o răscruce de drumuri. În prezent lumea nu are atît nevoie de un lider, cît de mai multă energie colectivă…

Înflăcărat uneori, dar lucid, Barack Obama lansează un mesaj planetar într-un moment cînd toată lumea regretă că la Casa Albă nu i-a fost preluat stilul…  De notat că în discursul său Barack Obama s-a referit şi la diversitatea identitară a jucătorilor din echipa de fotbal a Franţei, victorioasă la recenta Cupă Mondială… Un exemplu reuşit de intregrare, de depăşire a handicapului pe îl reprezintă uneori originea socială. 

Celebrările din Africa de Sud, faptul că Nelson Mandela (decedat în 2013) este considerat în continuare un "gigant al istoriei", nu ascund însă eşecurile acestei ţări, prima putere industrială a continentului negru. Potrivit Băncii Mondiale, Africa de Sud a devenit în prezent ţara cu cele mai mari inegalităţi. Tensiunile rasiale persistă, ca şi sărăcia, iar fenomenul corupţiei a cangrenat puterea.

Dacă Mandela a fost un om exemplar, succesorii săi au creat o situaţie dezastruoasă, mai ales Jacob Zuma care a fost preşedinte între 2009 şi 2018.